Njemački socijaldemokrati izgubili puno članova prošle godine

Socijaldemokratska stranka Njemačke (SPD) je 2003. godine doživjela najveći pad broja članova u posljednjih 50 godina. L

Vodstvo stranke je u ponedjeljak potvrdilo podatke objavljene u medijima, prema kojima je prošle godine SPD napustilo 43.096 članova što predstavlja 6,2 posto od ukupnog broja. SPD tako broji 650 000 članova što je najmanji broj od 1963.

NAJVEĆI gubitak članova bilježi SPD savezne pokrajine Donja Saska (Niedersachsen). SPD je u ovoj saveznoj pokrajini, u kojoj je do odlaska na mjesto kancelara vladao Gerhard Schr?der, prošle godine izgubio lokalne izbore.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Promatrači veliki odljev članova povezuju s drastičnim reformama socijalnog sustava koje je pokrenula socijaldemokratska - zelena Vlada Gerharda Schr?dera. Mnogi dugogodišnji članovi drže da se SPD odvojio od svojih tradicionalnih vrijednosti te da SPD više nije stranka malog čovjeka i radnika. Odljev članova bi SPD-u mogao donijeti i financijske problema s obzirom na to ova stranka gotovo polovinu svog proračuna, koji je 2002. iznosio 160 milijuna eura, pokriva iz članarina.Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara