Njemački ustav protiv referenduma o Turskoj

NJEMAČKI kancelar Gerhard Schroeder je u petak, kao odgovor na najavu francuskog predsjednika Jacquesa Chiraca da namjerava mijenjati francuski ustav radi referenduma o pristupanju Turske EU-u, istaknuo da njemački ustav sprječava organiziranje referenduma.

Schroeder je na konferenciji za novinare nakon sastanka sa Chiracom ocijenio stajalište francuskog predsjednika "izrazito razumljivim".

"Znate da u Njemačkoj ustav sprječava organiziranje referenduma o tom pitanju. Kod nas još uvijek postoje razgovori o tome treba li nadopuniti ustav", kazao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Trenutačno ne vidim mogućnost da se ustavna revizija ostvari prije procesa ratifikacije novog europskog ustava, ali ne mogu to isključiti zbog tog parlamentarnog procesa", dodao je.

Pritom je mislio na prijedlog zakona kojeg će u listopadu iznijeti parlamentarne skupine socijaldemokrata i zelenih kako bi se uveli referendumski elementi u ustav koji ih je do sada zabranjivao.

Chirac i Schroeder su razgovarali i tome kako bi Strasbourg, koji je "glavni europski grad" to i "trebao ostati" te da bi svako osporavanje te njegove uloge za Francusku bilo "neprihvatljivo".

"Strasbourg je i treba ostati glavni europski grad", rekao je francuski predsjednik govoreći o ovom gradu smještenom u alzaskoj pokrajini, sjedištu više europskih institucija među kojima Europskog parlamenta, Vijeća Europe i Europskog suda za prava čovjeka.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara