Njemački veleposlanik i predsjednik Mesić posjetili Petrinju

Njemački veleposlanik i predsjednik Mesić posjetili Petrinju
DOMU za psihički bolesne odrasle osobe u Petrinji s 93 štićenika Specijalne bolnice za kronične bolesti i Područnom odjelu Druge osnovne škole u Mošćenici sa 160 učenika danas je u povodu blagdana sv. Nikole uručena pomoć i donacija njemačke vlade od 450 tisuća eura.

Pomoć ustanovi za skrb za starije i nemoćne osobe te odgojno-obrazovnoj ustanovi u nazočnosti predsjednika Stjepana Mesića predao je njemački veleposlanik u Hrvatskoj dr. Gebhardt Weiss, istaknuvši da Njemačka na sv. Nikolu ponovno upućuje znak ljudske povezanosti s Hrvatskom, s ratom stradalom Petrinjom i Petrinjcima.

Novcem njemačke vlade obnavlja se zgrada Doma za psihički bolesne odrasle osobe koja će se otvoriti do proljeća iduće godine, a obnovljena je zgrada područne škole u Mošćenici koja je danas svečano otvorena. Te objekte obnavljaju njemačke dobrotvorne udruge ASB i THW u suradnji s hrvatskim poduzećima, Vladom, Sisačko-moslavačkom županijom i gradom Petrinjom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Veleposlanik Weiss je, predajući donaciju za obnovu zgrade Doma, istaknuo da je cilj tog projekta služiti miru i dobru te da je to znak poštovanja Njemačke prema korisnicima specijalne bolnice. Odao je priznanje i njemačkim, stranim i hrvatskim dobrotvornim udrugama koje obnavljaju ratom stradale krajeve i povratnicima pomažu da normaliziraju život.

Njemačkoj vladi, veleposlaniku Weissu te ASB-u i THW-u u ime hrvatske države zahvalio je predsjednik Mesić, istaknuvši da se takvim akcijama uklanjaju posljedice rata. ´Znam da imamo mnogo problema, da nema dovoljno radnih mjesta, još se osjećaju posljedice rata, obnavlja se onoliko za koliko dosatje novca, ali se to ne čini poželjnom brzinom´, dodao je i ocijenio da je pomoć Petrinji i štićenicima Doma to vrjednija jer dokazuje da se na solidarnosti gradi prijateljstvo koje ne poznaje granice´. Veleposlanik Weiss i predsjednik Mesić predali su privremenoj ravnateljici Doma Slavici Leci i v.d. ravnateljici Specijalne bolnice za kronične bolesti dr. Dubravki Fran-Krkić darove za sv. Nikolu. Weiss je zahvalio ´Europapress holdingu´ iz Zagreba koji je štićenicima Doma darovao radio aparate, sušila za kosu, brijaće aparate i posteljinu u vrijednosti oko 2000 eura.

U Mošćenici je otvorena obnovljena zgrada područne škole, u ime koje je predsjednika Mesića i veleposlanika Weissa pozdravio ravnatelj Petar Remer, a učenici izveli blagdanski program.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara