NJEMAČKI ZELENI PROTIV PRODAJE NUKLEARNE TEHNOLOGIJE KINI

Njemački kancelar Gerhard Schroeder trudi se oko ukidanja embarga Europske unije na prodaju oružja Kini kojoj želi prodati nuklearnu tehnologiju, a u srijedu je od vodećega dužnosnika svoga koalicijskoga partnera Zelenih doživio oštru kritiku.

Schroeder, koji je u posjetu Kini, premijeru Wenu Jiabaou u ponedjeljak je rekao da će Berlin raditi na ukidanju embarga na prodaju oružja Kini, uvedenoga 1989. nakon masakra prosvjednika na pekinškom trgu Tienanmenu.

Njemačka je druga europska zemlja, nakon Francuske, koja traži ukidanje toga embarga.

Njemački je kancelar izrazio i uvjerenje da će njemački koncern Siemens Kini prodati pogon za preradu nuklearnoga goriva.

"Čini se da ništa ne govori protiv toga", rekao je Schroeder. Njemačka vlada još od listopada razmišlja o toj prodaji.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

No vodeći Zeleni u parlamentu kritiziraju oba ta poteza.

Winfried Nachtwei, glasnogovornik Zelenih za obrambenu politiku, rekao je da bi prodaja oruđžja i nuklearne opreme Kini poslala "pogrešnu poruku" s obzirom na "katastrofalno" stanje poštivanja ljudskih prava i odnos službenoga Pekinga prema Tajvanu.

Koncern Siemens u srijedu je priopćio da postrojenje koje Njemačka želi prodati Kini nije prikladno za proizvodnju materijala za nuklearno oružje.

Berlinski dnevnik Berliner Zeitung u srijedu je objavio da je jedan visoki dužnsonik ministarstva zaštite okoliša "upozorio" ministarstvo vanjskih poslova da bi se taj pogon za proizvodnju miješanih oksida urana i plutonija za nuklearne elektrane, mogao upotrijebiti i za vojne svrhe.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara