NJEMAČKI ZNANSTVENICI ISTRAŽUJU NAJSTARIJE UZORKE LEDA

Njemački znanstvenici istražuju dosad najstariji led, nadajući se da će on pružiti važne podatke o klimatskim promjenama. L

Oko 120 komada leda, dužine oko pola metra i promjera 10 centimetara, ispitivali su znanstvenici s Instituta za polarna i pomorska istraživanja Alfred Wegener u Bremerhavenu u Njemačkoj.

Uzorci leda uzeti su s Antarktike prošle zime, a stari su 900.000 godina. Izvađeni su s dubine od 3.200 metara, a sadrže podatke o klimi i atmosferi u dalekoj prošlosti.

Vađenje leda obavljeno je u sklopu Europskog projekta za ispitivanje antarktičkoga leda, zajedničkog pothvata 12 institucija iz 10 europskih zemalja.

Znanstvenici su počeli rezati led na tanke slojeve, snimati pojedine dijelove digitalnom tehnikom i ispitivati kristale leda.

Glaciolog Hubertus Fischer nada se da će otkriti kako su se izmjenjivala razdoblja vruće i hladne klime na Zemlji.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U proteklih 800.000 godina na Zemlji su se svakih 100.000 godina izmjenjivala razdoblja tople i hladne klime, a prije toga svakih 40.000 godina", rekao je Fischer.

Razdoblja topline i hladnoće bila su posljedica dugotrajnih promjena sunčevih zraka.

Prethodna istraživanja ledenih uzoraka pokazala su da atmosfera sadrži znatno više ugljičnog dioksida tijekom toplih razdoblja.

Pa, iako staklenički plinovi, poput CO2 ili metana pojačavaju proces zagrijavanja, oni nisu jedini razlog tomu, pojasnio je Fischer.

(Hina) bcav dgk

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara