Njjemačka radikalna desničarska stranka gubi članove

DESNO radikalna Nacionalno demokratska stranka Njemačke (NPD)u protekloj je godini izgubila veliki broj članova tako da trenutno broji oko 6000 članova što je najniži broj od osnutka stranke, priopćio je u utorak Ured za zaštitu ustavnog poretka.

Ured, zadužen za praćenje stranka s krajnje lijevog ili desnog politiškog spektra, istovremeno izvješćuje i kako je zabilježen trend odlaska mlađih članova iz NPD-a. Preferiraju okupljanje u tzv. neformalne udruge poput nedavno zabranjene "Skinheadi Saske Švicarske" (SSS) koja omogućava slobodnije aktivnosti. Drži se da je pokretanje postupka zabrane NPD-a, koji su pred Ustavnim sudom zajednički pokrenuli gornji i donji dom njemačkog parlamenta te Vlada, unijela dodatnu nesigurnost u redove ove stranke. NPD je u posljednje vrijeme izazvala pažnju javnosti zbog otvorenog poziva na bojkot američkih proizvoda.

NPD je mirovne prosvjede protiv rata u Iraku iskoristio za obračun s "američkim imperijalizmom". Istovremeno smanjenje članstva desnoekstremnih stranaka nije utjecalo na pad broja kriminalnih delikata s desnoradikalnom pozadinom. Tako je u prošloj godini zabilježeno 772 slučajeva nasilja s desno radikalnom pozadinom što je za 69 više nego 2001. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

(Hina) nk sd

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara