Nobilo: Petrač nije prijetio Turudiću

ODVJETNIK Hrvoja Petrača Anto Nobilo, u razgovoru za Index kazao je da je njegov branjenik danas pred istražnim sucem Županijskog suda u Zagrebu zanijekao optužbe suca Ivana Turudića da mu je Petrač prijetio te je rekao kako je njegov branjenik ponovio svoja saznanja ranije spomenuta u kontekstu političkog pritiska prilikom donošenja presude za otmicu sina Vladimira Zagorca.

Petrač je na jutrošnjem istražnom saslušanju ponovio ono što se ranije pojavljivalo u medijima, a to su teze prema kojima je Turudić presudu donio pod pritiskom nekoliko različitih okolnosti među kojima je i izviješće britanske tajne službe MI-6 koje je svojedobno Turudića označila kao suca koji se nalazi na Petračevu platnom popisu.

Osim toga Petrač je sucu iznio i svoja saznanja o Turudićevom kretanju rekavši kako, kad je rekao da prati svaki Turudićev korak, nije mislio na doslovno praćenje i uhođenje suca već na praćenje njegovih poteza vezanih uz donošenje presude.

Ivan Turudić je, nakon što mu je Petrač navodno zaprijetio, rekao kako neće inzistirati na njegovi kaznenom progonu.

No, zanimljivo je da se pokretanje novog kaznenog postupka zalaže upravo odvjetnik Nobilo koji drži da bi novi postupka Petraču omogućio ne samo obrazloženje onoga što je rekao nakon što mu je Turudić pročitao presudu od 6 godina zatvora, već bi mu i povećalo šanse da dokaže sve što je tvrdio tijekom suđenja za otmicu Zagorčevog sina.

Petrač je prošlog mjeseca Turudiću poručio da je pratio svaki njegov korak, da zna kamo je išao, s kim razgovarao i tko je poveznica na Vrhovnom sudu.

Poveznica na Vrhovnom sudu bitna je iz razloga što bi upravo taj sud trebao odlučiti o žalbi Petračevog odvjetničkog tima koji je najavio podnošenje žalbe na Turudićevu nepravomoćnu presudu kojom je Hrvoje Petrač osuđen na 6 godina zatvora zbog sudjelovanja u otmici maloljetnog Tomislava Zagorca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Suđenje za otmicu maloljetnog sina generala Vladimira Zagorca tako dobiva novu dimenziju koja otvara brojna pitanja vezana uz djelovanje hrvatskog pravosuđa. Podsjetimo, tijekom suđenja Hrvoje Petrač je potpuno zanijekao umiješanost u otmicu, a njegov sin je istu priznao.

Novica Petrač je još u prvom postupku pravomoćno osuđen na 3 i pol godine zatvora, od čega je 3 godine odslužio, dok je njegovom ocu Hrvoju suđeno u odsutnosti zbog čega je prošle godine, nakon pristanka na izručenje Hrvatskoj, iskoristio pravo na ponavljanje suđenja.

Tijekom ponovljenog postupka Petrač, bivši bliski prijatelj i poslovni suradnik Vladimira Zagorca, je otkrio da je generalu služio za čuvanje novca i dragog kamenja namijenjenog kupnji oružja za obranu Hrvatske.

Suđenje Petraču otvorilo je pitanje Zagorčeve imovine, zatim Turudićevog donošenje presude navodno bez ikakvih dokaza o Petračevoj umiješanosti, a pod navodnim političkim pritiskom na sud (Turudić je najavio objavljivanje obrazloženja presude no bez konkretnih datuma), te pitanje prijetnje Turudiću zbog koje je Petrač danas saslušan iako sudac Turudić ne kani tražiti kazneni progon za optuženoga.

Petračevoj obrani pak trenutno preostaje čekati pismeni otpravak nepravomoćne presude, nakon čega slijedi žalba Vrhovnom sudu, te ili potvrda ili odbijanje prošlomjesečne prvostupanjske odluke.

I.K.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara