Noćas počinje proizvodnja u Željezari Sisak

U ŽELJEZARI Sisak večeras, nakon više od šest mjeseci zastoja, počinje proizvodnja čelika u pogonu Čeličana, priopćio je danas ured direktora Željezare.

Nakon što je 6. veljače potpisan ugovor o prodaji Željezare Sisak d.d. u stečaju švicarskom ´Conares Tradingu´ i njegovoj hrvatskoj tvrtki ´Conares Balkanu´, koji zastupaju novog vlasnika Željezare, rusku tvrtku ´Mečelj´ iz Čeljabinska, ´Conares Balkan´ je 14. veljače započeo rad na pokretanju električne peći u Čeličani, a noćas će izliti prve vlastite količine čelika i u Željezari će nakon više od pola godine ponovno početi proizvodnja.

Novi vlasnik je do sada na rad pozvao stotinjak radnika koji rade na pripremama agregata za pokretanje proizvodnje u Čeličani i ostalim pogonima.

´Mečelj´, kako je izjavio direktor Željezare Nasibullia Mukhatdinov, planira, nakon isteka prvoga polugodišta ove godine, proizvodnju od 10 tona čelika mjesečno. Planirano je da će se, nakon noćašnjeg pokretanja proizvodnje čelika, tijekom ožujka početi topiti čelik za proizvodnju u Valjaonici bešavnih cijevi i da će u travnju početi proizvodnja bešavnih cijevi kao finalnog proizvoda.

Ministarstvo gospodarstva jučer je primilo bankovno jamstvo tvrtke ´Mečelj´ za kupnju Željezare Sisak u stečaju, a danas je ruskoj tvrtki uputilo zahtjev za izmjenom teksta, tražeći jamstvo za naknadu štete u slučaju poništenja ugovora. Riječ je o bankovnom jamstvu za dobro izvršenje posla, tj. da tvrtka ´Conares Balkan´ neće prekinuti ugovor, odnosno da će održati punu zaposlenost u Željezari sljedećih pet godina. Međutim, u tekstu se navodi da jamstvo prestaje vrijediti u slučaju djelomičnog ili potpunog poništenja ugovora o kupnji Željezare.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara