Nordijske zemlje imaju najvišu stopu preživljavanja djece s rakom

ISLAND, Finska, Švicarska i Švedska imaju najbolju u Europi stopu preživljavanja djece oboljele od raka i te zemlje postavljaju standard ostalima, objavila je vodeća zdravstvena stručnjakinja.

Stopa petogodišnjega preživljavanja kreće se od čak 90 posto na Islandu i 80 u Finskoj, Švedskoj i Švicarskoj do samo 45 posto u Estoniji, a europski je prosjek 72 posto, kaže se u izvještaju koji je objavila dr. Gemma Gatta s talijanskoga nacionalnog instituta za tumore u Milanu.

"Stopa preživljavanja u nordijskim zemljama zlatni je standard. Mogu ga ostvariti i druge zemlje sa sličnim sredstvima i zdravstvenim sustavima", tvrdi dr. Gatta.

Ona je s kolegama analizirala podatke o 23 tisuće djece kojima je dijagnosticiran rak. Njihovu studiju EUROCARE-3 financirala je Europska unija, a rezultati su objavljeni u časopisu Annals of Oncology.

Znanstvenici su tim istraživanjem željeli identificirati zemlje i područja kojima je potrebna pomoć da bi djeca s rakom dulje živjela.

"Napredak je moguće ostvariti. Tako različite stope preživljavanja neprihvatljive su u Europi", rekla je dr. Gatta u intervjuu.

Švedska, Njemačka, Norveška, Austrija, Malta, Francuska i Italija imaju stopu preživljavanja višu od prosjeka, ali Danska, Engleska, Wales, Španjolska, Nizozemska, Slovenija, Češka, Poljska i Estonija znatno su slabije.

Rak je u djece razmjerno rijedak i većina je slučajeva izlječiva ili reagira na liječenje.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Lijekovi za kemoterapiju sve su djelotvorniji i sve manje toksični, a i sve se više zna o liječenju dječjega raka pa je i stopa preživljavanja znatno porasla od prošloga istraživanja nazvanoga EUROCARE-2, objavljenoga 2001.

Gatta ne zna zašto su razlike među zemljama tolike, ali uočava da je u nordijskim zemljama više djece uključeno u klinička ispitivanja, a viši su i standard liječenja i kvaliteta zdravstvenih ustanova.

Na stopu preživljavanja najviše utječu rano dijagnosticiranje i dostupnost najnovijih lijekova i metoda liječenja.

Trećina ispitanih slučajeva odnosila se na leukemiju, a za njom su po učestalosti išli tumori mozga i živčanog sustava.

"U većini tumora uočava se ukupna tendencija poboljšavanja", kaže Gatta. "U slučaju neuroblastoma (tumora živčanoga sustava) i Ewingova sarkoma (raka kosti) uočeno je poboljšanje od čak deset posto".

Prosječna europska stopa preživljavanja u djece s rakom slična je stopi u Sjedinjenim Državama, kaže Gatta.

(Hina) vm dgk

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara