NORVEŠKA OBEĆALA DA ĆE NASTAVITI POSREDOVANJE U MIROVNIM PREGOVORIMA U ŠRI LANKI

Šri Lanka je u petak dobila obećanje Norveške da će nastaviti svoju ulogu posrednika u pregovorima između vlade Šri Lanke i Tamilskih tigrova.

Norveški premijer Kjell Magne Bondevik rekao je da je prihvatio zahtjev predsjednice Šri Lanke Chandrike Kumaratuge da Oslo nastavi ulogu, koju je prekinuo u studenome, zbog borbe za vlast u Šri Lanki koja je okončana izborima 2. travnja.

Bondevik je rekao da će Norveška prihvatiti posredovanje ali da se s time trebaju složiti i Tigrovi za oslobođenje tamilskog Eelama (LTTE).

UNICEF je priopćio da se posljednjih mjesec dana više od tisuću djece-vojnika koji su se borili za Tamilske tigrove vratilo svojim domovima, u najvećoj demobilizaciji od početka 20-ogodišnjeg građanskog rata na otoku u kojemu je ubihjeno 64.000 ljudi.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tigrovi, pobunjenički pokret iz tamilskog naroda, željeli su na sjeveru otoka uspostaviti vlastitu neovinsu državu, a od tog su projekta odustali u mirovnim pregovorima.

Neka djeca nisu imala ni deset godina, a Tamilski tigrovi priznali su da su djeca bila premlada, ali su obrazložili da su ona ili došla dobrovoljno zbog siromaštva ili su se priključila pobunjenicima iz straha od vojske Šri Lanke.

(Hina) xmaš yrt

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara