Notni zapis Beethovenove devete sljedećeg mjeseca na aukciji

Originalni notni zapis Devete simfonije Ludwiga van Beethovena, možda najvažniji glazbeni dokument koji se ikada pojavio na nekoj aukciji, bit će ponuđen na dražbi sljedećeg mjeseca, priopćila je u utorak londonska aukcijska kuća Sothebys.

Kompletan notni zapis opsega 575 stranica, na kojem se nalaze i Beethovenova grozničava prepravljanja i komentari na marginama, mogao bi, kako se očekuje, postići cijenu do tri milijuna funti na aukciji koja će se održati 22. svibnja, priopćio je Sothebys.

"Riječ je o neusporedivom rukopisu neusporedivog glazbenog djela, jednog od najvećih postignuća čovječanstva, usporedivog sa Shakespeareovim Hamletom i Kraljem Learom", rekao je predstavnik Sothebysa Stephen Roe.

"Rukopis, kojim se koristila tiskara prilikom prvog tiskanog izdanja, sadrži dijelove simfonije koji, kako se čini, nikad nisu bili objavljeni i to je najvjerojatnije jedina cjelovita simfonija koja će se ikada naći na tržištu", rekao je Roe.

Notni zapis Devete simfonije rukom je pisao Beethovenov zapisivač nota, ali na gotovo svakoj stranici nalaze se ispravke i komentari koje je na marginama zapisivao veliki skladatelj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Rukopis, koji se nalazio u privatnom vlasništvu otkad je sastavljen, dovršen je za tiskanje 1826. godine, tri godine nakon što je umro Beethovenov dugogodišnji zapisivač nota. Njegova zamjena očito je imala problema s dešifriranjem kompozitorovog neurednog rukopisa.

"Du verfluchter Kerl (Prokleta budalo)", poručio je Beethoven nesretnom zapisivaču u jednom od komentara na margini.

Deveta simfonija jedno je od najpoznatijih djela klasične glazbe, a njezin posljednji stavak, poznat i kao Oda radosti, prihvaćen je kao himna Europske unije.

Beethoven je simfoniju završio 1824. godine, a iste je godine u Beču održana i praizvedba koja je doživjela veliki uspjeh.

Svjetskim rekordnim iznosom za notni zapis smatra se 2,6 milijuna funti, isplaćenih 1987. godine za dokument s devet Mozartovih simfonija.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara