Nova ljubljanska banka, propust zbog kojeg bi Samodol trebao biti smijenjen iz Hanfe

Nova ljubljanska banka, propust zbog kojeg bi Samodol trebao biti smijenjen iz Hanfe

Foto:Lider (Arhiva)

NOVA LJUBLJANSKA BANKA godinama je, unatoč zabrani i odluci Hrvatske narodne banke bez problema poslovala u Hrvatskoj i to bez da ju je netko u tome zaustavio te  bez da je u međuvremenu riješeno pitanje stare devizne štednje. Klasična Hrvatska priča o neradu, ignoriranju problema i okretanjem glave u suprotnom smjeru odnosi se prvenstveno na rad Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga, odnosno njegova dugogodišnjeg predsjednika Uprave Ante Samodola, ali i Hrvatske narodne banke Željka Rohatinskog.

No, kao i svaka klasična hrvatska priča, o ovoj se možda ne bi ni znalo da neka od zemalja u susjedstvu nije započela istragu o plasmanima, i to baš u našoj zemlji.  

NLB ušao 2005, a Hanfa krenula 2006. godine

Podsjetimo, HNB je Novoj ljubljanskoj banci zabranio rad u Hrvatskoj sve dok se ne riješi dugovanje Ljubljanske banke hrvatskim građanima koji se odnosi na staru deviznu štednju. Guverner Rohatinski više je puta naglasio da nema govora o davanju dozvole NLB-u prije dogovora sa štedišama Ljubljanske banke o namirenju dugova. No, unatoč takvim javno proklamiranim odlukama, NLB je poslovala u našoj zemlji i to pred nosom Samodola i Rohatinskog preko zagrebačke tvrtke Optima Leasing baveći se kreditiranjem biznisa s nekretninama.

U Hanfi, koja je odgovorna za nadzor leasing kuća kažu da nisu mogli spriječiti osnivanje Optima Leasinga jer je počelo s radom u Hrvatskoj prije osnivanja Agencije 2006. godine  i prije donošenja Zakona o leasingu te iste godine! Optima je osnovana godinu dana ranije, pa kako kažu iz Samodolova ureda, ruke su im tako godinama bile vezane jer se  Optima Leasing pojavio na hrvatskom tržištu taman "prije stupanja na snagu Zakona o Hanfi i Zakona o leasingu".  

Našli smo Samodolovu izjavu iz 2008. godine u kojoj kaže da se neće dozvoliti NLB-u poslovanje u Hrvatskoj preko Optima Leasinga.

Gubici Optime Leasing

Tko zna do kada bi trajalo to primirje da slovenska državna tijela, prema navodima slovenskog tiska, prošlog mjeseca nisu podigla istragu te da Optima Leasing nije službeno zabilježila minus u trećem tromjesečju prošle godine u razini od 45,14 milijuna kuna,  a  navodno je dug sada prešao 70 milijuna kuna.

Tako je slovenski 24ur nedavno objavio da se u Optima Leasingu nisu poštivala ni osnovna pravila upravljanja kreditnim obvezama. Revizija koja je stigla iz NLB-a otkrila je da je OL na posljednji dan prošle godine imao 1154 sklopljena leasing ugovora čija je neto vrijednost 103,6 milijuna eura, no ustvrdilo se da se njima upravlja na sumnjiv način, kao i da su vrlo upitni bili postupci sklapanja većine tih poslova, a Optima Leasing nikad nije reagirao ni na slučajeve drastičnog neplaćanja obveza.

Istraga oko poslovanja u Hrvatskoj

Tako je slovenski nacionalni ured za istrage službeno započeo istraživati moguća kaznena djela u Novoj ljubljanskoj banci koja su se dogodila u Sloveniji i inozemstvu, a navodno je u NLB-u "nestalo" 30 milijuna eura. Tako je prošlog mjeseca predsjednica uprave slovenske agencije za upravljanje državnom imovinom Dagmar Komar zatražila od Uprave Nove ljubljanske banke da provede hitnu istragu leasing poslovanja na hrvatskom tržištu. Sličnu istragu zatražila je i Centralna Banka Slovenije nakon što su iz veleposlanstva Republike Slovenije u Hrvatskoj dobili informacije o sumnjivim plasmanima i odlukama Optima Leasinga i OL nekretnina, članica NLB grupe, u nekoliko slučajeva.Da ne bi bilo zabune vlasnik zagrebačke Optima Leasing je Nova ljubljanska banka Leasing d.o.o. iz Ljubljane koja ima 99,15 posto kapitala. Prema pisanju slovenskog tiska, nadzor NLB-a zagrebačkog Optima Leasinga utvrdio je kako je poslovanje ove kuće lišeno elementarnih načela dobre bankarske prakse što je dovelo do gubitaka, dok  "naša" hrvatska Hanfa nije otkrila ništa vrijedno naše, ali i međunarodne pažnje.

Zapravo nismo ni uspjeli saznati što je to Hanfa zapisala u vlastite zapisnike o Optimi Leasing koja bilježi milijunske gubitke.

Hanfa čeka da Slovenci to dokapitaliziraju

"Vjerujemo da Vam je razumljivo da Hanfa ne može dati na uvid zapisnik iz nadzora društva niti može komentirati sadržaj zapisnika, a pogotovo ga ne učiniti dostupnim javnosti u bilo kojem obliku. O sadržaju zapisnika i rješenja Agencije upoznati su uprava i nadzorni odbor društva. Glede gubitaka, Agencija je poduzela se korake koji su joj  relevantnim zakonima stavljeni na  raspolaganje da se pokrije gubitak iznad visine kapitala društva što je jednim dijelom i provedeno, a očekuje se daljnja dokapitalizacija društva", navodi se u odgovoru na naš upit što je otkrio nadzor Hanfe te kako se objašnjavaju milijunski gubici te zagrebačke tvrtke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hanfa isto tako ne zna, barem nam tako kažu, kako je NLB proveo nadzor nad Optimom te pronašao da se do gubitaka došlo nesavjesnim poslovanjem. 

"Da smo utvrdili da leasing kuća odobrava zajmove, a ne financijski i operativni leasing primijenili bismo odredbe Zakona kojima je to izričito zabranjeno. Poznato Vam je da  Optima leasing ne prikuplja štednju, ne oročava depozite, ne odobrava kredite niti je banka, pa se stoga na ovo društvo ne mogu odnositi  načela dobre bankarske prakse, niti se, u tom smislu,  ima što poduzimati prema društvu", vade se u Hanfi dodajući kako za njih afera oko poslovanja NLB-a u Hrvatskoj zapravo ne postoji.

Samodol ne pomišlja na ostavku

Problem oko Optima Leasinga vide kao vlasnički sukob odnosno sukob jednog osnivača koji je ujedno bio korisnik leasinga  i dobavljač  s drugim osnivačem.

"Agencija nije nadležna za rješavanje sporova u sferi vlasničkih odnosa u društvu.  S aspekta uloge Agencije kao regulatora i nadzornog tijela, Društvo je potrebno dokapitalizirati radi pokrića gubitka iznad kapitala što će i biti učinjeno", kažu u Hanfi, dok Samodol zbog ovog svega niti ne razmišlja o vlastitoj ostavci. Također u Hanfi odbijaju bilo kakvu insinuaciju da je postojao prešutni dogovor da NLB posluje u Hrvatskoja na "mala vrata" jer je vlasnička struktura stvorena prije nego je Agencija odlučivala o izdavanju odobrenja društvu.

U Optima Leasingu bili su prilično rezervirani za naša pitanja, pa su tako izbjegli odgovor na pitanje o sadržaju nadzora NLB-a nad njihovom tvrtkom. No, tvrde da je sve u redu.

Optima Leasing ne zna za istragu

"Sistem donošenja odluka u društvu Optima Leasing d.o.o. u skladu je s internim pravilima koja su regulirana odredbama internih akata i odlukama o limitima, a sve navedeno potvrđeno je i usvojeno na Nadzornom odboru Optima Leasing d.o.o.", kažu nam u odgovoru dodajući da nisu upoznati sa istragom u Sloveniji vezanu za NLB, niti ih je tko kontaktirao povodom navedenog.

"Također ističemo da poslovanje društva Optima Leasing d.o.o. nije predmet bilo kakvih istraga", rekli su nam u toj zagrebačkoj tvrtki koja zapravo u svemu ovom ne vidi problem.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara