NOVA RAUSCHENBERGOVA IZLOŽBA SVAKODNEVNE UMJETNOSTI

Slike svakodnevnog života uništeni prometni znakovi, grafiti i osamljeni bicikli protežu se na zidovima muzeja Wadsworth Atheneum u Connecticutu, kao dio izložbe američkog konceptualnog umjetnika Roberta Rauschenberga.

Na izložbi "Scenarios", otvorenoj u subotu, predstavljeno je 17 umjetnikovih djela koja potječu iz Rauschenbergove velike kolekcije fotografija, časopisa i novina.

"Izložba djeluje kao nepovezana gomila prizora, no svaki je komad mala fotografija onoga što vidite oko sebe", rekla je Joanna Marsh, kustosica za suvremenu umjetnost u Wadsworthu.

Šarolike slike postavljene su na panoe veličine 2x3 metra. Iako je svaki rad jedinstven i ima svoju priču, djela su povezana.

Izložene su slike iz gradskog, prigradskog i seoskog života. "Nomads Welcome" predstavlja napuštenu kamp prikolicu (s porukom "Happy Camping! Welcome"), praznu gumu i sliku bizona na zidu.

"Riječ je o serijalu slika i fragmenata koji tvore cjelinu. Njegovo djelo je poput albuma sjećanja na 20. stoljeće u Americi", rekao je direktor muzeja Willard Holmes.

Uz ciklus "Scenarios" izložba sadrži dvije mape iz ciklusa "Currents" iz sedamdesetih.

Izresci iz novina sačinjavaju 36 kolaža. Veliki naslovi i fotografije govore o uzbudljivom vremenu američke povijesti, o ratu u Vijetnamu, rasnim napetostima, korupciji i zloporabi droga.

Ciklus "Gluts" s metalnim reljefima i skulpturama pridonosi trodimenzionalnosti izložbe. U kolekciji, koju je umjetnik počeo stvarati 1986., nalaze se i izobličeni dijelovi metala i zahrđali prometni znakovi. Rauschenberg te izloške opisuje kao "nostalgične suvenire".
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rauschenberg je prvi put u tom muzeju izlagao prije 40 godina, na skupnoj izložbi. Tada je muzej i službeno kupio njegovu sliku predsjednika Johna F. Kennedyja u svilotisku, koji je nekoliko mjeseci ranije bio ubijen.

Istovremeno s izložbom u Hartfordu, na Sveučilištu Yale u New Havenu postavljena je izložba "Robert Rauschenberg: Gifts to Terry Van Brunt" s oko 40 radova koje je umjetnik darovao bivšem ljubavniku.

Rauschenberg nije odobrio tu izložbu i zabranio je Sveučilištu da njegove radove objavi u katalogu. Organizator izložbe je Jonathan Katz, profesor koji je na Yaleu prije dvije godine osnovao programe s homoseksualnom tematikom.

"Rauschenberg ne želi da se njegov rad izlaže u homoseksualnom kontekstu, ali ja ne odgovaram njemu nego umjetnosti", rekao je Katz.

On smatra da je izložba važna jer prikazuje kako je umjetnikov privatni život utjecao na njegovo umjetničko stvaralaštvo.

Na izložbi su i radovi "Bob's Face With Fly", autoportret umjetnika te "Terry's Briefcase Piece", oslikani kofer.

Izložba u Wadsworthu zatvara se 5. rujna, a ona na Yaleu trajat će do 5. ožujka.

(Hina) xag ybnš

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara