Nova TV izgubila parnicu zbog pokušaja kopiranja Big Brothera

KOMERCIJALNA televizija NovaTV izgubila je pred Trgovačkim sudom u Zagrebu parnicu u slučaju tužbe Endemola, vlasnika prava na korištenje imena i znaka svjetski poznatog showa Big Brother, objavio je Endemol na svojim stranicama.

Postupak je pokrenut nakon što je Endemol optužio Nova TV da je 2003. godine bez dozvole vlasnika koristila ime i "trademark" Big Brother, te da je htjela organizirati show koji bi bio kopija poznatog BB-a. Poznato je da je show kasnije emitiran na konkurentskoj RTL televiziji na kojoj je doživio pravi uspjeh.

"Ova je presuda veliki korak prema ispravnoj zaštiti naših TV prava. Uvjeren sam u njezin pozitivan učinak na našim ostalim slučajevima zloporabe prava. Ona će, nadamo se, spriječiti druge tvrtke da zloupotrebljavaju naša prava na intelektualno vlasništvo." - rekao je po završetku parnice, Mike Morley, viši izvršni direktor komercijalnih poslova u Endemolu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Endemolu kažu kako su neprestance suočeni s kršenjem prava na intelektualno vlasništvo, a u tome prednjače tv kuće i tvrtke s područja srednje Europe. Zbog toga je Endemolu važno da u svim slučajevima kršenja prava pristupa ozbiljno, a pozitivna presuda iz Zagreba tvrtki daje pouzdanje da će i u drugim slučajevima doći do sličnog ishoda parnica.

Glasnogovornica Nove TV Dijana Tušek kazala je za Index.hr kako se u ovom slučaju tužba odnosi na prethodnu Upravu TV kuće zbog čega Nova TV danas nema službeni komentar o presudi Trgovačkog suda.

Tvrtka Global Komunikacije koja je bila prijašnji vlasnik Nove TV uputila nas je za komentar na aktualnu upravu Nove TV, dok tv kuća koja je danas u vlasništvu Central European Media Enterprises Ltd. osnivača Ronalda S. Laudera, ne može komentirati presudu s kojom nema pravne veze.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara