Nova Vlada ima više članova iz Metkovića nego žena

Nova Vlada ima više članova iz Metkovića nego žena

Foto: Hina

ŽENE u hrvatskoj politici daleko su malobrojnije, kako u Saboru tako i u Vladi. Tako je bilo u Vladi Zorana Milanovića, a tako će biti i u Vladi Tihomira Oreškovića.

Naime, u Milanovićevoj Vladi sjedile su tri žene, a jednak ih je broj u danas predstavljenoj novoj hrvatskoj Vladi.

Vesna Pusić bila je prva potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova. Druga potpredsjednica Vlade i ministrica socijalne politike zadnje četiri godine bila je Milanka Opačić dok je HNS-ova Anka Mrak Taritaš bila na čelu Ministarstva graditeljstva. U Vladi Zorana Milanovića na početku mandata sjedila je i Mirela Holy koja je u lipnju 2012. godine podnijela ostavku, a na čelu Ministarstva kulture do ožujka prošle godine sjedila je Andrea Zlatar Violić.

U novoj Vladi sjedit će tri žene, jednako koliko ih je bilo na kraju Milanovićeve Vlade. Nova ministrica uprave iz kvote MOST-a bit će Dubravka Jurlina Alibegović, ravnateljica Ekonomskog instituta.

Milanku Opačić na čelu Ministarstva socijalne politike zamijenit će Bernardica Juretić, bivša časna sestra koja je prilično angažirana u borbi protiv bolesti ovisnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Treća žena u novoj Vladi je Nada Šikić koja će voditi Ministarstvo rada i mirovinskog sustava.

Više članova Vlade iz okolice Metkovića

Iz Metkovića ili okolice dolaze Davor Romić, novi ministar poljoprivrede, budući ministar pravosuđa Ante Šprlje, ministar MUP-a Vlaho Orepić koji živi u Pločama i potpredsjednik Vlade Božo Petrov. Zanimljivo, sva četvorica izabrana su iz kvote MOST-a.

Po tome ispada da će u novoj Vladi sjediti više ljudi iz Metkovića i bliže okolice nego žena.
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara