Nove haške optužnice stižu krajem siječnja

Nove haške optužnice stižu krajem siječnja

NOVE haške optužnice mogle bi stići potkraj siječnja ili početkom kolovoza. Prema pisanju Globusa na njima će se naći imena Mirka Noraca, Mladena Markača, Željka Sačića, Davorina Domazeta i Ivana Čermaka.

Visokopozicionirani dužnosnik bivše vlade tvrdi da je glavna haška tužiteljica Carla del Ponte nepotrebno iskonstruirala akciji Medački džep kao mit i ključnu vojnu akciju, čemu su pripomogli i Kanađani, pa će se dio novih optužnica odnositi upravo na tu akciju.

Tako bi se na popisu moglo naći ime generala Mladena Markača, bivšeg zapovjednika Specijalne policije. Za zločine u Medačkom džepu mogao bi biti optužen i Markačev zamjenik Željko Sačić, admiral Davorin Domazet i general Mirko Norac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon što je umirovljeni general Ivan Čermak, bivši civilni zapovjednik kninskog područja, saslušan u vezi akcije Oluja, pretpostavlja se da se da će uskoro biti i optužen.

Špekulira se da istrage o operacijama Oluja i Medački džep nisu u potpunosti dovršene jer još uvijek u nekim slučajevima nema čvrstih dokaza. To najbolje potvrđuju prije nekoliko dana pristigli pozivi za razgovor s istražiteljima haškog Tužiteljstva u svojstvu svjedoka, upućeni visokopozicioniranim policijskim dužnosnicima povezanima s navedenim operacijama.

Moguće je da se umjesto imena koja se spominju u kontekstu novih haških optužnica, nađe ime Tomislava Merčepa i ljudi iz njegove skupine.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara