Nove knjige projekta ´˝Hrvatska na tajnim zemljovidima´

SERIJOM knjiga Hrvatska na tajnim zemljovidima 18. i 19. stoljeća Hrvatski institut za povijest objavljuje prve detaljne topografske karte područja današnje Hrvatske.

U Hrvatskom institutu za povijest sutra će biti predstavljene knjiga - Srijemska, Virovitička i Požeška županije (4., 5. i 6. svezak). Karte triju županija nastale su 1781.-1782. u okviru Jozefinske izmjere civilne Slavonije.

Svaki svezak sastoji se od dva dijela. Prvi dio sadrži reprodukcije karata, a drugi je dio tekstualan. U njemu se nalazi vojni opis svake sekcije izdan dvojezično na njemačkom izvorniku i u hrvatskom prijevodu. Knjige su opremljene i uvodnim studijama te iscrpnim topononomastičkim kazalima.

Knjige će, kako je najavljeno, promovirati akademik Petar Šimunović, Stjepan Sršan i Mirko Valentić.

Karte su nastale radom habsburške vojne kartografije tijekom prve dvije izmjere područja Habsburške Monarhije - Jozefinske topografske izmjere (1764.-1785.) i Franciscejske topografske izmjere (1808.-1869.).

Originalna je građa pohranjena u Zbirci karata u Ratnom arhivu u Beču, a građa koja obuhvaća hrvatske zemlje sastoji se od više od 6000 stranica rukopisa te 484 sekcije karata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kao prva organizirana izmjera hrvatskih zemalja ova povijesna građa daje najstariji detaljni topografski prikaz Hrvatske, njezinih granica i teritorijalno-upravnog ustroja te stoga predstavlja jedan od temeljnih izvora za hrvatsku povijest 18. i 19. stoljeća i vrelo podataka za niz daljnjih istraživanja, ne samo na području historiografije, nego i na području historijske geografije, toponomastike, topografije, geopolitike, geostrategije i dr.

Cijela će serija sadržavati 25 svezaka enciklopedijskog formata. Svaki svezak obrađuje jedno upravno područje (pukovniju ili županiju).

Od 1999. izdano je šest svezaka serije - Gradiška pukovnija (sv. 1; Zagreb 1999.), Brodska pukovnija (sv. 2; Zagreb 1999.), Petrovaradinska pukovnija (sv. 3; Zagreb 2000.), Srijemska županija (sv. 4; Zagreb 2001.), Virovitička županija (sv. 5, Zagreb 2002.) te Požeška županija (sv. 6, Zagreb 2002.).

Glavni urednik serije je Mirko Valentić.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara