Nove napetosti pred Gruzijom: Povećavaju se američka i ruska flota u Crnom moru

RUSKOJ floti koja se nalazi u Crnome moru iz Moskve je stigla naredba da pomno nadzire kretanje bordova NATO saveza, kazao je za novinsku agenciju AFP zamjenik načelnika glavnog stožera ruskih oružanih snaga Anatolij Nogovicin.

Takva informaciju Nogovicin je obznanio nakon uplovljavanja admiralskog broda "Moskva" s još nekoliko brodova iz flote u Suhumi, glavni grad odmetnute gruzijske pokrajine Abhazije, čiju je neovisnost, podsjećamo, Rusija priznala u utorak.

Međunarodno pravo propisuje koliko NATO-ovih plovila smije biti u Crnom moru

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Budući da su pojačane NATO-ove pomorske snage u Crnome moru, ruska flota je započela sa nadziranjem njihovih aktivnosti", objasnio je Nogovicin istaknuvši da je prisutnost brodovlja "država koje geografski ne pripadaju crnomorskoj regiji ograničeno" međunarodnom pravom.
Tom regulativom preciziran je broj bordova, kapacitet prijevoza i vremenski period, maksimalno 21 dan, boravka na tom području.

"Članice NATO-a koje nisu iz crnomorske regije ne mogu stalno povećavati svoju vojnu nazočnost", pojasnio je Nogovicin dometnuvši kako se njegova zemlja odredbe međunarodnog prava ne namjerava prekršiti.

I Rusi, kao i Amerikanci, vode humanitarnu misiju

Ruski viceadmiral Sergej Menialo nadovezao se na zamjenika načelnika te je kazao da su ruske pomorske snage u "misiji kontrole teritorijalnih voda i sprječavanju krijumčara oružja". Na kraju je poručio da Rusi također vode humanitarnu misiju, kao  njihovi suparnici Amerikanci.

Ig.M.
Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara