Novi izbori koštat će nas 120 milijuna kuna

Novi izbori koštat će nas 120 milijuna kuna

Foto: Hina

HRVATSKA u rujnu izlazi na prijevremene parlamentarne izbore što će porezne obveznike koštati oko 120 milijuna kuna.

Prošli izbori koštali su 122 milijuna kuna, a glavni troškovi od gotovo 70 milijuna kuna odnosili su se na ukupne naknade izbornih tijela - biračkih odbora i izbornih povjerenstava u dvanaest izbornih jedinica.

Na posljednjim izborima, krajem prošle godine, stranke su za izbornu promidžbu dobile 28 milijuna kuna.

Članovi biračkih odbora dobili su 300 kuna neto, dok su predsjednici i zamjenici imali naknadu od 350 kuna. U svakom odboru je 10 članova, te su imenovani na svako izborno mjesto u Hrvatskoj i 48 država u kojima su se održavali izbori.

U inozemstvu su se izbori održavali dva dana, a i naknade članovima biračkih odbora su veće. Predsjednik i zamjenik predsjednika biračkog odbora u BiH, Njemačkoj i Srbiji dobili su jednokratnu naknadu od po 500 kuna, a članovi po 450 kuna. U ostalim zemljama, predsjednik i zamjenik dobili su po 450, članovi po 400 kuna neto.


Osim toga, tu su i naknade za rad djelatnika Porezne uprave, informatičkih koordinatora i stručnih timova u izbornim povjerenstvima koje su ukupno iznosile nešto više od 4 milijuna kuna.

Za svaku fotelju u Saboru stranke dobiju 180 tisuća kuna

Što se tiče troškova promidžbe, ona je ukupno iznosila oko 28 milijuna kuna. Za svaku fotelju u parlamentu stranke dobivaju po 180 tisuća kuna, a pravo na istu naknadu imaju i zastupnici nacionalnih manjina.

Pravo na naknadu imaju i zastupnici nacionalnih manjina koji nisu izabrani, ali su dobili više od 15 posto glasova te njima pripada po 27 tisuća kuna.

Sve ove naknade političari mogu dobiti pod uvjetom da su prošli financijski nadzor Državnog izbornog povjerenstva, odnosno ako su poštovali zakon o financiranju izborne promidžbe.

Tu su i materijalni troškovi izbora koji uključuju informatičku podršku koju je radila državna tvrtka Apis, što je koštalo 9,7 milijuna kuna. Glasački listići i drugi izborni materijali plaćeni su 5,7 milijuna, objava lista u dnevnim novinama 3,8 milijuna, a uredski materija, najam prostora za biračka mjesta i slični troškovi ukupno oko 4 milijuna kuna.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara