Novi list: Prvi krug izbora u BiH za predsjednika RH je lažiran

Novi list: Prvi krug izbora u BiH za predsjednika RH je lažiran

RIJEČKI Novi list saznaje iz provjerenih izvora kako je prvi krug izbora za predsjednika RH u Bosni i Hercegovini lažiran, no ako se to i dokaže izbori neće biti poništeni jer su rokovi za poništenje istekli.

Udruga GONG danas će protiv zasad nepoznatih krivotvoritelja podnijeti kaznene prijave. Naime, Novi list je saznao kako su u Bosni i Hercegovini na popisu birača zaokružene osobe koje su umrle, te osobe koje uopće nisu izašle na birališta.

Spasa Bezer iz Čapljine potvrdila je kako je na popisu zaokružena majka njezinog supruga, rođena 1914. godine, umrla prije 5 godina. Novi list je saznao za još tri umrle osobe koje su “glasale”, te za 5 osoba koje uopće nisu izašle na birališta, a zaokružene su kao da su glasale.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
List piše kako je lako moguće da su birački odbori imali ključnu ulogu u zaokruživanju osoba koje se nisu pojavile na izborima, te da su članovi biračkih odbora samostalno ispunjavali i ubacivali glasačke listiće umjesto njih.

S obzirom na to da su novinari Novog lista u samo nekoliko sati pronašli desetak lažiranih listića, pitanje je o kako velikoj prijevari se zaista radi.

Hrvatska demokratska zajednica BiH, u priopćenju poslanom dan nakon izbora 2. siječnja, tvrdi da je zahvaljujući velikoj potpori biračkog tijela iz Bosne i Hercegovine Jadranka Kosor izborila ulazak u drugi krug predsjedničkih izbora koji će se u Hrvatskoj održati 16. siječnja ove godine.

Prema službenim podacima Državnog izbornog povjerenstva u Zagrebu Jadranka Kosor je u BiH osvojila 36.783 od ukupno 53.884 važeća glasačka listića. Po informacijama povjerenstva u BiH je evidentirano blizu 276.000 birača s pravom glasa za hrvatske predsjedničke izbore, a glasovalo je oko 54.000 odnosno 23 posto biračkog tijela hrvatskih državljana u BiH.

Drugo mjesto na glasovanju u BiH osvojio je Stjepan Mesić sa 4.825, treći je Ivić Pašalić sa 4.749, četvrti je Boris Mikšić sa 3.532 glasa.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara