Novi londonski gradonačelnik nakon Brexita zahtijeva veću autonomiju za grad

Novi londonski gradonačelnik nakon Brexita zahtijeva veću autonomiju za grad

Foto: Hina

LONDONSKI gradonačelnik Sadiq Khan je zatražio veću autonomiju za grad kako bi se izašlo iz ekonomske nesigurnosti nakon Brexita.

Dok su Britanci glasali 52 posto za napuštanje bloka, London je bio jedina regija u Engleskoj koja je podržavala ostanak zemlje u Uniji. Otad je više od 175.000 ljudi potpisalo internetsku peticiju zahtijevajući da London postane neovisan grad država.

"U ime svih Londončana zahtijevam veću autonomiju za glavni grad - i to odmah", rekao je prema tekstu govora koji je objavio njegov ured.


"Koliko god mi se sviđa ideja o Londonu kao gradu državi, ne govorim ozbiljno o neovisnosti. Ne planiram postaviti granične točke na M25", rekao je Khan referirajući se na orbitalnu autocestu.

Khan, koji je sudjelovao u kampanji za ostanak Velike Britanije u Europskoj uniji, traži prijenos ovlasti vezano uz poreze kao i veću kontrolu u poduzetništvu, prometu, stambenom i zdravstvenom sektoru, priopćio je njegov ured.

"Veća autonomija u svrhu zaštite Londona u ekonomskom smislu od nadolazeće nesigurnosti. Veća autonomija da se zaštiti poslovanje međunarodnih tvrtki koje ovdje trguju i veća autonomija da se zaštite naša radna mjesta, dobrobit i napredak", rekao je Khan.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara