NOVI MALEZIJSKI PREMIJER ABDULLAH STUPIO NA DUŽNOST

Novi malezijski premijer, peti po redu otkako je ta bivša britanska kolonija 1957. stekla neovisnost, Abdullah Ahmad Badawi, stupio je u petak na dužnost položivši prisegu pred malezijskim kraljem tijekom svečane ceremonije upriličene u kraljevskoj palači u Kuala Lumpuru.

Službeno stupanje na dužnost obavljeno je u skladu s tradicijom malezijskog kraljevstva, na svečanosti kojoj su prisustvovali svi članovi kraljevske obitelji, vladini ministri kao i neki strani šefovi država, i koja je izravno televizijski prenošena diljem zemlje.

Abdullah (64), popeo se do kraljevskog trona da bi pred kraljem Tuankuom Syedom Sirajudinnom prisegnuo da će "u potpunosti ispunjavati svoju ulogu i odgovornosti" koje ima kao novi čelnik zemlje, nakon čega je potpisao instrumente potrebne za stupanje na dužnost.

Abdullah je tako praktički preuzeo vodstvo od svoga prethodnika, veterana Mohamada Mahathira (77), jednog od najduže vladajućih izabranih svjetskih čelnika, koji je 22 godine vladao zemljom. Njegova politička karijera, okončana u petak, zasjenjena je nedavnom kontroverznom protuzapadnom retorikom koja je naišla na žestoke kritike. No, ona je nesumnjivo označena i hrabrim ekonomskim potezima koji su od te, pretežito muslimanske zemlje, stvorili jednu od najuspješnijih zemalja u razvoju.

Tijekom dva desetljeća na čelu zemlje Mahathir je uknjižio respektabilne rezultate prema kojima je Malezija izrasla u zemlju sa zdravim gospodarstvom i stabilnim multikulturnim društvom. Među stanovništom koje čini 24 milijuna etničkih Malajaca, Kineza i Indijaca vladali su tijekom njegove vladavine miroljubivi odnosi. Zemlja je do 90-ih godina prošlog stoljeća smanjila siromaštvo, kojim je 1970. bilo obuhvaćeno 90 posto stanovništva, na 25 posto, a u zadnjih 20 godina bruto nacionalni proizvod povećan je s 27 milijardi dolara na 95 milijardi. Time se svrstala u prve redove novih industrijaliziranih zemalja s godišnjim prihodom od blizu 4.000 dolara po glavi stanovnika.

Njegova je vladavina, osim gospodarskim uspjesima, obilježena međutim i kontroverznim političkim potezima na unutarnjem planu, koji su tamošnju oporbu nagnali da ga proglasi autokratom čije djelovanje šteti razvoju demokracije u zemlji. Iako, odgovarajući na kritike, Mahathir za sebe kaže da je jedini autokrat koji je sam odstupio s dužnosti "dok je još prilično zdrav", za njegovo se ime veže smjenjivanje tadašnjeg zamjenika Anwara Ibrahima, nakon izbora 1999., kojeg je optužio za sodomiju i smjestio u zatvor.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Do međusobnog razlaza došlo je oko pitanja kako se nositi s azijskom financijskom krizom, a optužbe protiv Anwara, koji je uživao popularnost, osobito među malezijskim mladim muslimanima, izazvale su i ulične prosvjede. Mahatir je, unatoč raširenim sumnjama, tvrdio da je suđenje Anwaru bilo pošteno vođeno.

Nedavno je izazvao buru u svjetskim relacijama i uznemirio duhove svojim opservacijama o Židovima, optuživši ih na kongresu Ogranizacije islamske konferencije (OIK) u listopadu u Kuala Lumpuru da su "arogantni" te da "kontroliraju svijet". Njegove su riječi naišle na žestoku osudu SAD-a, zapadne Europe, Australije i naravno Izraela.

Abdullah, koji je imenovan četvrtim zamjenikom premijera Mahathira 1999., nakon otpuštanja tadašnjeg zamjenika Anwara Ibrahima s dužnosti, smatran je nasljednikom malezijskog premijera otkako je prošle godine Mahathir neočekivano najavio povlačenje s dužnosti.

Novi premijer, poznat u političkim krugovima kao "Mr. Nice Guy" i uz čiji imidž se najčešće spominje samozatajnost kao glavna osobina, obavljao je do sada dužnosti ministra obrazovanja, obrane, vanjskih poslova, a u novije vrijeme i unutarnjih poslova, istodobno s dužnošću zamjenika premijera.

Oženjen, otac dvoje djece, Abdullah je prvi premijer s formalnim islamističkim obrazovanjem, diplomiravši islamske studije na nacionalnom sveučilištu u Malayi. Iako se izjasnio za nastavak politike koju je vodio njegov, ponekad kontroverzni politički mentor, prema mišljenju analitičara promjene u zemlji su neizbježne nakon što Abdullah stupi na dužnost premijera.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara