Novi nalog iz Haaga protiv Domagoja Margetića

NA ZAGREBAČKI Županijski sud stigao je nalog Haškog suda protiv novinara Domagoja Margetića, ali na Sudu, budući da spis ima oznaku tajnosti, nisu htjeli komentirati Margetićeva nagađanja da je nalog povezan sa zatvaranjem njegovog internetskog portala na kojemu je objavio popis zaštićenih svjedoka s haškog suđenja Tihomiru Blaškiću.

Istražni sudac Županijskog suda Ratko Ščekić Hini je danas potvrdio da je Sud zaprimio nalog iz Haaga sa zahtjevom da se preko Ureda za suradnju s Haškim sudom Ministarstva pravosuđa Margetića pozove na sud kako bi mu se nalog, o čijem sadržaju nije želio govoriti, mogao uručiti.

Ščekić je tek kazao da spis ima oznaku tajnosti te da je kao predmet uručen sutkinji Renati Miličević.

Margetić je Hini izjavio kako ne zna sadržaj naloga, no pretpostavlja da je riječ o zahtjevu Haškog suda za "provođenjem zaštitnih mjera" protiv njega jer je na svom internetskom portalu prije tri tjedna objavio popis svih zaštićenih svjedoka haškog tužiteljstva sa suđenja Tihomiru Blaškiću. Margetić tvrdi da je popis svjedoka dobio od pomoćnika glavne haške tužiteljice te da je popis "deklasificiran".

"Jučer su moje web stranice ugašene, a američka tvrtka koja preko čijeg servera su postavljene potvrdila mi je da su to učinili po nalogu Haškog suda koji su zaprimili", kazao je Margetić.

On kaže da neće preuzeti nalog Haškog suda koji bi mu sutkinja Miličević trebala uručiti u petak u 9 sati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pozvat ću se na odredbu ustavnog zakona o suradnji s Haškim sudom po kojoj se prije udovoljenja zahtjeva za suradnjom mora provesti postupak ocjene ustavnosti i zakonitosti tog zahtjeva", kazao je Margetić.

Haško tužiteljstvo je sredinom lipnja povuklo optužnice protiv Margetića te još dvojice hrvatskih novinara, Stjepana Šešelja i Marijana Križića, koje je teretilo da su u prosincu 2004. u tjedniku "Hrvatsko slovo" objavili identitet i iskaz zaštićenog svjedoka Stjepana Mesića, danas hrvatskog predsjednika, sa suđenja Blaškiću 1998.

Za isto kazneno djelo nepoštivanja suda optužen ostaje samo bivši glavni urednik "Slobodne Dalmacije" Josip Jović koji je isti transkript Mesićeva svjedočenja u prosincu 2000. objavio u "Slobodnoj Dalmaciji".

Margetića je početkom godine kazneno prijavila zagrebačka policija zbog objavljivanja snimke Mesićeva svjedočenja na svojoj internetskoj stranici koja je potom zatvorena, ali je Margetić tada najavio da će tu stranicu postaviti na američkom serveru tako da hrvatske vlasti ne mogu utjecati na sadržaj koji na njoj objavi.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara