Novi Papa imenom ipak želi poručiti da će učiniti veliko djelo

NOVI Papa, dosadašnji prefekt Kongregacije za nauk vjere, na čijem se čelu nalazi posljednjih 25 godina, nekadašnji je nadbiskup Muenchena gdje je i doktorirao teologiju. Izabrao je ime Benedikt XVI kako bi sebe ipak otklonio od svog prethodnika i nabacio si auru velikog poglavara.

Naime, Benedikt XV (1914.-1922.) žestoko se borio za uspostavu mira tijekom I. Svjetskog rata. Bio je vrlo dobar diplomat i dolazio je iz Bologne gdje je bio nadbiskup. Zvao se Giacomo della Chiesa, a postao je kardinalom tri mjeseca prije konklave na kojoj je izabran za Papu.

Bio je to čovjek dijaloga i pomirbe među tada suprostavljenim taborima, a posebno zbog tinjajućeg sukoba između talijanske i vatikanske države. Benedikt XV bio je iskusan teolog, kao što je i novi Papa.

Međutim, novi poglavar Katoličke crkve sigurno ne uživa sveopći ugled koji je imao Benedikt XV s obzirom na to da je u svom mandatu na čelu Kongregacije za nauk vjere vrlo često koristio moć kako bi ušutkao teologe kritičare koji su tražili promjene u Crkvi.

Samo s područja teologije oslobođenja, Ratzinger (naravno i papa Ivan Pavao II) ušutkao je 140 eminentnih teologa počevši s Brazilcem Leonardom Boffom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ratzinger je imao veliki adut jer je, ne samo kao pročelnik Kongregacije za nauk vjere, nego i kao dekan kardinalskog zbora dominirao konklavom koju je vodio, već imao prilike pred kardinalima na sprovodnoj misi za Ivana Pavla II i na misi uoči konklave ponoviti ono što kardinali žele čuti: a to je potreba da se Crkva suprotstavi svim novotarijama i pokušajima da ju se liberalizira.

Sigurno je zadobio simpatije kardinalskog zbora kada je rekao u maniri velikog inkvizitora da treba osuditi "diktaturu relativizma" i da treba braniti ortodoksnost, odnosno pravovjernost katoličke doktrine.

Nema nikakve sumnje da je jako želio biti izabran pa je koristio svaku priliku kako bi predstavio svoj program onima koji će ga birati.

A oni su pak tražili prijelaznog Papu jer su smatrali da nakon Ivana Pavla II nije mudro riskirati rješenjima koja bi Crkvu stavila pred iskušenja koja će kad tad nastupiti, jer se modernizacija Crkve naprosto ne da zaustaviti, koliko god Ratzinger, odnosno papa Benedikt XVI to bude pokušavao.

Drago Pilsel

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara