Novi Papin poziv na pomirenje katolika i pravoslavaca

PAPA Ivan Pavao II. ponovno je pozvao na pomirenje katolika i pravoslavaca. Neka ekumenski razgovori koji su u tijeku dovedu do pomirenja katoličkih i pravoslavnih vjernika u Ukrajini, u Moskovskom patrijarhatu, rekao je Papa primajući danas u Vatikanu vjerodajnice novog ukrajinskog veleposlanika pri Svetoj Stolici Grygorija Fokovycha Khoruzhyija.

Govoreći o stanju u Ukrajini, u kojoj su sučeljeni katolici istočnog obreda (uniati) i pravoslavci, a što je dovelo do sporenja s Moskovskim patrijarhatom, koji ima nadležnost nad Ukrajinom, Papa je poželio da se postignu "zadovoljavajući sporazumi na najosjetljivijem području vraćanja crkvenih dobara zaplijenjenih tijekom komunističke diktature".
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naime, povrat tih dobara zaplijenjenih uniatima, koje je vlada raspustila za vrijeme Staljina, zapravo je ključni problem sporenja s Moskvom. Poslije pada Berlinskog zida ukrajinskim katolicima ponovno je omogućeno slobodno djelovanje, te su zatražili i povrat svih svojih crkvenih dobara. Moskva je tada bila nezadovljna jer se imovina katolicima često vraćala na račun pravoslavnih svećenika. Osim toga, Moskovski patrijarhat optužuje katolike i za prozelitizam.

Papa, govoreći u četvrtak o problemima vjernika u Ukrajini, nije spomenuo Moskvu, već je samo izrazio žaljenje što su sljedbenici Krista još razdvojeni. Ekumenski dijalog treba stalno poticati i produbljivati, rekao je Papa. Glede Katoličke crkve u Ukrajini, Papa je rekao da je od neovisnosti te zemlje do danas ona upoznala proljeće nade.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara