Novi predsjednički tek nakon parlamentarnih izbora

NAKON što po treći puta nisu uspjeli predsjednički izbori u Srbiji, novi će biti održani nakon izvanrednih parlamentarnih izbora, zakazanih za 28. prosinca ove godine, izjavio je u nedjelju navečer srbijanski premijer Zoran Živković obraćajući se novinarima u izbornom štabu predsjedničkog kandidata Dragoljuba Mićunovića.

"Očito je da ćemo morati pričekati parlamentarne izbore i konstituiranje Skupštine, pa tek onda ići na predsjedničke izbore", kazao je premijer, nazvavši situaciju u kojoj Srbija nema ni parlament niti predsjednika "ustavno-pravnim stanjem stvari".
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vlada Srbije će, kazao je premijer, osigurati normalno funkcioniranje svih institucija do parlamentarnih izbora i izbora nove vlade. "Nema potrebe da se građani boje", kazao je, ocjenjujući da bojkot predsjedničkih izbora nije uspio, iako je smanjio odaziv birača za pet do šest posto. "Srbija nije reagirala na bojkot, već na one koji pozivaju na destrukciju", rekao je.

Na nedjeljnim predsjedničkim izborima, koji nisu uspjeli zato što na birališta nije izašlo više od polovice ukupnog broja birača (odaziv je bio 38,5 posto), kandidat Srpske radikalne stranke Tomislav Nikolić dobio je 46,9 posto (oko 1,180.000 glasova), dok je kandidat vladajućeg DOS-a Dragoljub Mićunović dobio 35,3 posto, odnosno oko 885 tisuća glasova.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara