NOVI PREDSJEDNIK SRBIJE I CRNE GORE PREUZEO DUŽNOST

Prvi predsjednik državne zajednice Srbije i Crne Gore Svetozar Marović dao je u petak navečer svečanu prisegu u nazočnosti zastupnika, državnih dužnosnika te diplomatskog zbora.

´Prisežem da ću dužnost predsjednika Srbije i Crne Gore vršiti u skladu s Ustavnom poveljom državne zajednice Srbija i Crna Gora, odgovorno, savjesno i čestito´, izgovorio je novi predsjednik prisegu, te u svom prvom predsjedničkom govoru istaknuo da će čin ustanovljavanja zajednice Srbije i Crne Gore ´biti upamćen kao jedan od najznačajnijih trenutaka u povijesti tih država´, jer se ´jugoslavenska ideja potrošila i više je nema´, te se Crna Gora i Srbija prvi puta u međunarodnom životu pojavljuju kao države pod svojim imenom.

´Kompromis do kojega smo došli je rezultirao veoma originalnom državom i aranžmanom. On će, međutim, ostati značajan i kao prvi demokratski dogovor Srbije i Crne Gore od njihovog postojanja´, kazao je Marović, naglasivši da to ´nije puka promjena državnog imena, već formula koja omogućuje puno ostvarenje državnog interesa obje države´. Sve političke odluke morat će se temeljiti na ekonomskoj logici i obostranim interesima, kazao je on, s prvenstvenim ciljem europeizacije država, te pridruživanja Europskoj uniji.

´Suradnja s Haaškim tribunalom je neizbježna. Odluke koje nas u tome čekaju jesu trenutno teške i nepopularne, ali su nužnost i jednih i drugih, i nas zajedno. Kroz njihovo donošenje izrazit ćemo, ne samo odnos prema našoj prošlosti, nego i prema našoj budućnosti. Inače, izbjegavanje i prolongiranje obveza ide samo na vlastitu štetu´, naglasio je Marojević.

Svečanoj inauguraciji novog predsjednika prisustvali su, pored diplomatskog zbora i vjerskih dostojanstvenika, i brojni dužnosnici srbijanskog političkog života, među kojima i (do danas) savezni predsjednik Vojislav Koštunica, srbijanski i crnogorski premijer Zoran Đinđić i Milo Đukanović i mnogi drugi.

Prema Ustavnoj povelji, Marović je ujedno i predsjednik Savjeta ministara, vlade nove države, te mu od danas teče rok od pet dana za prijedlog budućih ministara.

Nova sjednica zajedničkog parlamenta Srbije i Crne Gore, prema riječima njegova predsjednika Dragoljuba Mićunovića, bit će održana u utorak idućeg tjedna.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara