Novi sabor tek oko Božića

KONSTITUIRANJE novog 6. saziva Hrvatskoga sabora predviđa se tijekom prosinca, a najkasnije između Božića i Nove godine. Naime, prema Ustavu dvadeset dana nakon objave službenih rezultata parlamentarnih izbora, što bi moglo biti 5. prosinca, održava se prvo zasjedanje Sabora.

Najkasnije 20 dana nakon provedenih izbora, Predsjednik Republike Hrvatske saziva Sabor na prvo zasjedanje. Sabor se konstituira izborom predsjednika na prvoj sjednici na kojoj je nazočna većina zastupnika. Na konstituirajućoj sjednici bira se Mandatno-imunitetno povjerenstvo i predsjednik Sabora. Do tada sjednicom predsjeda predsjednik iz prethodnog saziva - u ovom slučaju Vladimir Šeks.

Osim predsjednika Sabora, na konstituirajućoj sjednici Sabor može birati i potpredsjednike Sabora, tajnika i zamjenika tajnika Sabora i Odbor za izbor, imenovanja i upravne poslove.

Predsjednik Republike mandat za sastavljanje Vlade povjerava osobi koja na temelju raspodjele zastupničkih mjesta u Saboru i obavljenih konzultacija skupi više potpisa. Mandatar je dužan u roku od 30 dana nakon prihvaćanja mandata predstaviti Saboru članove Vlade i njezin program te zatražiti glasanje o povjerenju. Ako u tom roku ne može sastaviti vladu, predsjednik može produljiti mandat na još 30 dana. Ako ni tada ne uspije, predsjednik povjerava mandat za sastav vlade drugom mandataru, koji opet na raspolaganju ima najviše 60 dana za sastav vlade. Ako ni on ne uspije, imenuje se privremena nestranačka vlada i raspisuju prijevremeni izbori.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara