Novi saziv američkog Kongresa želi pomoći žrtvama tsunamija

NOVI 109. saziv američkog Kongresa počeo je u utorak zasjedanje usredotočujući se na pomoć žrtvama tsunamija u južnoj Aziji kao jedan od svojih pririteta.

Američki kongresnici prihvatili su rezolucije u kojima izražavaju sućut i obećavaju potporu žrtvama tsunamija. "Namjeravam osigurati da pomoć pritječe što je učinkovitije moguće", rekao je čelnik republikanske većine u Senatu Bill Frist.

Američki predsjednik George W. Bush već je obećao početnih 350 milijuna dolara pomoći područjima pogođenim azijskim tsunamijem, a očekuje se da bi Kongres mogao višestruko povećati pomoć.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Republikanci su povećali svoju većinu i u Zastupničkom domu i Senatu Kongresa i predsjednik George W. Bush se nada da će mu to pomoći u postizanju ambicioznih ciljeva za njegov drugi predsjednički mandat.

Među njegovim najvažnijim ciljevima su reforma državnog mirovinskog sustava, pojednostavljivanje poreznog sustava i ograničavanje odšteta u tužbama za nesavjesno obavljanje liječničkog posla.

Republikanci u novi saziv ulaze nakon što su u Senatu dobili četiri nova mjesta te sada imaju 55 u odnosu na 45 koliko imaju demokrati. U Zastupničkom domu od 435 članova republikanci su povećali svoju većinu za tri na 232 zastupnika.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara