Novi skener mogao bi otkriti tumore na prsima u ranoj fazi

NOVI skener za prsa, koji koristi gama zrake kako bi otkrio promjene u živim stanicama, mogao bi otkriti rak dojke ranije od standardnih mamografa, objavili su američki znanstvenici.

Ako se pokaže djelotvornim na većoj skupini žena, taj bi skener mogao pomoći liječnicima da otkriju rak dojki i započnu s liječenjem u ranim fazama - kada se rak jednostavnije liječi. Novi skener mogao bi biti i ugodnija opcija za žene od mamografa, jer se pri snimanju mamografom grudi moraju staviti na hladne i tvrde ploče.

Martin Tornai, profesor radiologije i biomedicine sa sveučilišta Duke, kazao je da sljedećeg proljeća namjerava početi testirati ovaj novi aparat na ženama.

Skener, koji djeluje uz pomoć male kamere, trebao bi biti posebno koristan za otkrivanje tumora na prsima. Tumor na prsima dosad se teško otkrivao uz pomoć standardnih mamografa jer rendgenske zrake često ne mogu doprijeti u unutrašnjost tkiva, kazao je Tornai na sastanku stručnjaka za rak dojke održanom u San Antoniju u Teksasu.

Tornai je također istaknuo da novi skener može pronaći i tragove širenja tumora na obližnja tkiva i limfne čvorove.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Novi skener mogao bi biti koristan i u određivanju djelotvornosti kemoterapije ili terapije zračenja na pacijenticama koje boluju od tumora dojki.

Novi skener, koji djeluje uz pomoć gama zraka, sličan je drugim tzv. aparatima nuklearne medicine.

Tornai kaže da je razina zračenja kojemu su pacijentice na taj način izložene vrlo mala i relativno sigurna.

Dosad je novi skener testiran samo na umjetnim prsima.

(Hina) nab dgk

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara