Novi slučaj trovanja olovom u Kini: Otrovano 121 dijete, vlada zatvorila tvornicu baterija

Tekst: I.M.
Foto: AFP

MEDICINSKA testiranja potvrdila su kako je najmanje 121 dijete koje živi u blizini tvornice baterija, industrijskog postrojenja Huaqiang na istoku Kine, otrovano olovom, prenosi AP. Riječ je o samo još jednom u nizu takvih slučajeva u Kini. Dvije medicinske agencije testirale su 287 djece mlađe od 14 godina i kod 121 djeteta su pronašli povišenu količinu olova u njihovoj krvi.

Svaki novootkriveni slučaj trovanja olovom dodatno raspiruje bijes stanovnika Kine, budući da su žrtve sve većeg broja sigurnosnih propusta i kršenja sigurnosnih propisa, upravo djeca. Vladajuća Komunistička stranka je zabrinuta da će masovni prosvjedi ugroziti socijalnu stabilnost zemlje i smatra ih ozbiljnim izazovom za svoj ostanak na vlasti.

Vlada naredila zatvaranje tvornice

Vlada je naredila zatvaranje postrojenja nakon što su se prije desetak dana lokalni stanovnici obratili vlastima pokazujući im rezultate testiranja koji dokazuju da su neka djeca otrovana olovom.

"Nadam se da će se tvornica zatvoriti zauvijek, inače se planira odseliti. Vrlo sam zabrinuta za svoje dijete", rekla je Yuan koja stanuje svega 500 metara od tvornice i čiji je 11-godišnji sin također među djecom otrovanom olovom.

Trovanje olovom može oštetiti živčani i reproduktivni sustav te dovesti do povišenog krvnog tlaka i gubitka pamćenja.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara