Novi statut Vojvodine probni balon za samostalnu državu

Novi statut Vojvodine probni balon za samostalnu državu

DEMOKRATSKA stranka još uvijek skriva radnu verziju novog statuta Vojvodine pa nije čudno što je takva tajnovitost izazvala spekulacije i političara i medija odnosno dilemu je li donošenje novog akta probni balon za stvaranje države Vojvodine ili je riječ samo o kozmetičkim promjenama, piše beogradski "Danas".

Nije čudno što je došlo do takvih medijskih naklapanja kada DS-ovci svoje namjere eventualnog preuređenja položaja te srpske pokrajine dijele samo s koalicijskim partnerima. Naravno, tome uvelike doprinose politički suparnici koji učestalo proteklih dana izražavaju bojazan i potpiruju političke strasti te pritom kao da zaboravljaju da novi statut mora potvrditi i Skupština Srbije. Bilo kako bilo, najviši vojvođanski pravni akt mora biti u narednih nekoliko mjeseci usvojen, jer tako stoji u Ustavnom zakonu kojim se propisuje da se najviši ustrojbeni akti države i pokrajine moraju usuglasiti.

Vojvođanski Mađari traže pravu autonomiju

Da predložene izmjene ipak sadrže veću autonomiju za Vojvodinu nego što je to do sada Beograd dozvoljavao da se iščitati iz izjave Balint Pastora, dužnosnika Saveza vojvođanskih Mađara, čiju će podršku morati zatražiti Bojan Pajtić, čelnik pokrajinskih DS-ovaca. Premda nije vidio predloženu verziju, ipak zagovara izvršnu i zakonodavnu vlast odvojenu od Beograda, kao i uknjižbu državne imovine na ime pokrajine. Isto tako, smatra da je naziv Izvršno vijeće koje "krasi" izvršno tijelo pokrajine zastarjelo te bi ga trebalo zamijeniti s nazivom vlada. Takav stav zauzima i stranka G17.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vojvođanski socijaldemokrati optužuju DS-ovca da se bave kozmetičkim promjenama

Liga socijaldemokrata Vojvodine smatra da navedene promjene nisu dovoljne za ostvarivanje autonomije u punom značenju te riječi. Tako dužnosnik Aleksandar Jerkov poručuje da Vojvodina treba dobiti i pravosudno autonomiju, a ako bi se to kosilo s Ustavom Republike Srbije, onda treba ići na njegove promjene.

"S obzirom da Ustav ne omogućava ispunjenje naših načela, mi ćemo inzistirati na njegovim promjenama", istaknuo je Jerkov, optužujući demokrate da su krenuli u kozmetičke promjene dok se onih suštinskih ne žele uopće dotaknuti. Ujedno demokratima spočitava što previše brige vode o svojoj centrali u Beogradu, dok premalo mare za interese same pokrajine.

Što se zaista politički smjera vidjet će se u skorije vrijeme u vojvođanskoj skupštini, kada se radna verzija nađe na dnevnom redu i kada se povede rasprava o predloženim promjenama.

Ig.M.
Foto: Index (arhiva)

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara