Novi sukobi Hamasa i Fataha prijete uništiti pregovore

NOVI val sukoba između Hamasa i Fataha prijeti ugroziti labilne pregovore o formiranju zajedničke vlade. Trojica boraca ubijena su jučer navečer i danas ujutro, a proveden je i znatan broj otmica. Usto, na Zapadnoj obali su militanti pucali na zgradu kanadskog i njemačkog diplomatskog predstavništva.

Sinoćnja večer dinojela je seriju sukoba i ubojstava. Na ubijenog Fatahovog borca dolazio je ubijeni Hamasov, Fatah je oteo 7 Hamasovih, a Hamas 4 Fatahova borca.

Napadnuta je i kuća ministra vanjskih poslova, Hamasovog Mahmouda Zahara, koji je česta meta Fatahovih boraca.

Incidenti su se ovaj put proširili i na strane diplomate. Jučer navečer su iz zgrade na Zapadnoj obali izbačeni militanti koji su se tamo skrivali nakon izraelske vojne operacije na Zapadnoj obali 4. siječnja. Nakon što su izbačeni, počeli su pucati po zgradama njemačkog i kanadskog diplomatskog ureda, a napali su i banku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Čitav dijalog mogao bi propasti. Kako razgovarati kad se ispod stola drži bomba?", kaže Fatahov glasnogovornik. Pregovori Hamasa i Fataha trebali su biti nastavljeni danas, ali odgođeni su za nedjelju.

Neprestani sukobi, koji svaki put dolaze upravo u vrijeme kad se čini da se nešto dogovorilo, daju naslutiti da mira između Hamasa i Fataha još dugo neće biti.

J.D.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara