Novi svjedok tužiteljstva u Hagu: Bande pljačkaša harale nakon Oluje

NOVI svjedok tužiteljstva na suđenju trojici hrvatskih generala rekao je kako se hrvatska vlast za vrijeme operacije Oluja slabo brinula za srpske civile. Dodao je kako je i komunikacija između promatrača UN-a i hrvatskih vlasti bila jednako loša.

Peter Marty, bivši UN-ov promatrač u sektoru jug, kazao je kako je on zajedno s ostalim promatračima vidio lutajuće grupe mladića, za koje nije mogao reći jesu li bili civili ili vojnici. Marty ih je nazvao lutajućim bandama te je dodao kako su ih mladići pitali gdje je bio UN kad su oni morali 1991. bježati iz domova.

Istaknuo je kako kaznene prijave koje je policija 1995. godine podnijela protiv nepoznatih počinitelja zločina nad srpskim civilima, nisu bile dovoljne, jer su podaci UN-ovih promatrača govorili o 184 tijela ubijenih civila. Marty smatra kako je policija trebala podnijeti i isto toliko prijava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kao pripadnik promatrača UN-a, Marty nije smio napuštati bazu u Kninu, pa nije ni vidio niti mogao svjedočiti o tome jesu li hrvatski vojnici pucali na kolone izbjeglih Srba.

Za granatiranje Knina rekao je kako je bilo selektivno i usmjereno plašenju civila.

B.V.
Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara