Novi tip virusa H5N1 u jugoistočnoj Aziji

NOVI tip virusa H5N1, koji je čini se stigao iz južne Kine, izazvao je novu epidemiju ptičje gripe u Tajlandu i Laosu, objavila je UN-ova agencija za Hranu i poljoprivredu (FAO).

Potrebno je provoditi stroge mjere kontrole kako bi se spriječilo daljnje širenje bolesti kod ptica i peradi, dodaje UN-ova agencija u svom priopćenju.

Pojavu ptičje gripe u sjeveroistočnom Tajlandu i susjednom Laosu izazvao je tip virusa H5N1 koji ranije nije otkriven u toj regiji, ali je sličan tip pronađen u južnoj Kini, ističe FAO.

"Prekogranična trgovina peradi nastavlja se u jugoistočnoj i istočnoj Aziji unatoč opće poznatoj opasnosti", kaže FAO.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A u Indoneziji je ptičja gripa uzela i 45 žrtvu - devetogodišnju djevojčicu. Siti Amanah je preminula u bolnici u zapadnoj Java pokrajini u utorak dan nakon što je primljena sa simptomima bolesti. Laboratorijski testovi bili su pozitivni na ptičju gripu.

Djevojčica je iz sela Cikeleta, oko 150 kilometara jugoistočno od Džakarte. Iz Cikeleta je i dječak koji je preminuo, ali prije nego su testovi mogli biti izvedeni.

Indonezijska ministrica zdravstva Siti Fadilah Supari je kazala da će, iako je sigurna da su zaraženi u Cikeletu bili u kontaktu sa zaraženim pticama, vlasti ipak provesti testiranje da se uvjere da virus nije prenesen s čovjeka na čovjeka.

Od virusa H5N1 umrlo je do sada u svijetu 139 ljudi otkako se pojavio u Aziji krajem 2003., a Indonezija je zabilježila najveći broj žrtava, prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara