NOVI UGOVORI ZA BRODOSPLIT sa švedskom brodarskom tvrtkom

Uprava Brodosplita potpisala je u petak u Parizu ugovor o izgradnji četiriju specijalnih tankera za švedsku brodarsku tvrtku "Stena", vrijedan 140 milijun dolara, doznaje se danas od člana Uprave Brodosplita koji nije želio da mu se objavi ime. L

Takvi brodovi prvi se put grade u hrvatskim brodogradilištima, a riječ je o tankerima s dvostrukim pogonom, to jest dvjema strojarnicama, s plitkim gazom, koji im omogućuje plovidbu svim morima i plovnim rijekama, te s dvostrukom oplatom od specijalnih limova.

Brodosplit će isporučivati po jedan tanker godišnje u iduće četiri godine, a ugovorom je, nakon ta četiri, predviđena i mogućnost izgradnje još dvaju brodova za istog naručitelja.

Posao je iznimno važan za splitsko brodogradilište, kojemu je tako potvrđeno da je među najboljim u svijetu, a omogućit će mu i da lakše izađe iz financijske krize, rekao je član Uprave.

Istaknuo je kako se time popravlja i negativna slika o splitskome "škveru", nastala nakon požara potkraj prošlog mjeseca, za koji se sumnja da je podmetnut.

U tom je požaru izgorio drveni dio navoza i oštećena je novogradnja za ruskog naručitelja. Zbog kašnjenja s isporukom, Brodosplit će pretrpjeti znatnu financijsku štetu. Naime, porinuće tankera vrijednog 44 milijuna dolara, dugog 246 metara, širokoga 42 metra i visokoga 21 metar, bilo je predviđeno za 27. lipnja, a primopredaja u studenome ove godine.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara