Novih 12 presretača i 70 motocikala na hrvatskim cestama

MINISTAR unutarnjih poslova Ivica Kirin pustio je u promet 12 novih presretača i 70 motocikala koji će od ponedjeljka nadzirati brzinu sudionika u prometu. Predaja vozila čija je ukupna vrijednost 22 milijuna kuna obavljena je u ponedjeljak u Ravnateljstvu policije.

Dosadašnjih deset presretača koji su od lipnja 2005. godine imali preko 25 tisuća intervencija, dobilo je pojačanje u šest Mercedesa 320CDI četiri BMW-a 330 te dvije Škode Superb. Uz to, policija će raspolagati sa 70 BMW-ovih motora (R900RT i E650G), od kojih je prvog pred noviarima isprobao i sam ministar.

"Policija se neće nužno utrkivati s pojedincima, već je dovoljno da takve snimimo i bit će kažnjeni. Pogotovo se to odnosi na one koji misle da su "frajeri", a zapravo se radi o osobama koje imaju pomanjkanje pameti, koji su potencijalne ubojice." - kazao je Kirin pri predaji vozila, aludirajući na nedavni slučaj kada se mladi Marinko Zovko hvalio vožnjom od 320 km/h.

U policiju tvrde kako presretači neće biti korišteni samo na autocestama, već i na državnim cestama, poput Podravske magistrale, cesti kroz Liku i ostalih.


70 novih BMW-ovih motocikala također će nadzirati brzinu

"Pozivam sve vozače da stanu kako bi se odmorili, ne da umorni voze. Vodite računa i brzini, jer ne ugrožavate samo svoj život već i ostalih. Samim sjedanjem za upravljač postajete potencijalna žrtva." - poručio je ministar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kirin je najavio i agresivniji nadzor na brzim prometnicama, pogotovo vikendom kada mladi "divljaju".

Prošle godine policija je zabilježila najmanji broj poginulih u posljednjih 40 godina, a ove godine se očekuje još manji. 2005. godine na našim je cestama smrtno stradalo manje od 600 ljudi, a cilj je doseći brojku ispod 10 poginulih na 100 tisuća stanovnika.

U policiji upozoravaju i na motocikliste, kojih je u ljetno doba sve više te apeliraju na vozače da gledaju u mrtvi kut kod prestrojavanja, kako bi se izbjegle žrtve.

Namjera je ove godine kupiti još četiri presretača, te sljedeće godine nastaviti nabavljati nova vozila, a u osnivanju je i posebna jedinica za nadzor prometa na cestama, poput njemačkih "Kobri". Najavljuju kako će se uskoro postaviti i fiksni radaraski uređaji na najfrekventnijim pozicijama, koji će snimati prekršitelje.

Kako se najveći broj prometnih prekršaja odnosi na prekoračenje brzine (od 17.045 u posljednjih godinu dana najveći borj prekršaja napravljen je na autocesti - 13.661), logičan je potez policije, koja je nova vozila odmah pustila u promet, te ona u ovom trenutko već hvataju prve prkršitelje.

Tekst, foto: Srđan Hebar

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara