Novinar Jurić ne ide u zatvor jer je plaćena kazna

Novinar Jurić ne ide u zatvor jer je plaćena kazna

BIVŠI glavni urednik Novog brodskog lista Miroslav Jurić nije danas otišao u zatvor jer mu je plaćena novčana kazna na koju je bio osuđen zbog klevete.

Jurić se nešto iza 11,30 sati pojavio pred požeškom kaznionicom gdje je trebao odslužiti 70-dnevnu zatvorsku kaznu na koju se odlučio umjesto plaćanja novčane u iznosu 12.600 kuna. No na ulazu pred kaznionicu pravosudni policajac ga je obavijestio da ne može ući jer mu je plaćena kazna.

Gotovo istodobno ministrica pravosuđa Vesna Škare Ožbolt u Zagrebu je na izvanrednoj konferenciji za novinare izjavila da Jurić neće u zatvor jer mu je kazna plaćena. Nije željela otkriti tko je to učinio, no dodala je da je uplatnica o plaćenoj kazni dostavljena sucu izvršenja koji je odmah donio rješenje o obustavi izdržavanja kazne zatvora.

Jurić je okupljenim novinarima izjavio da ne zna tko je kaznu podmirio te da to u njegovo ime nitko i ne može učiniti pa je zatražio razgovor s predsjednikom Županijskog suda u Slavonskom Brodu koji je u tijeku.

Jurić je pravomoćno osuđen zbog klevete dvojice pravosudnih dužnosnika u tom gradu, jer je kao glavni urednik Novog brodskog lista iz tjednika Imperijal prenio članak o njihovoj navodnoj korumpiranosti.

Škare Ožbolt: U ovoj zemlji novinari neće ići u zatvor

Tekst se nastavlja ispod oglasa
U ovoj zemlji novinari neće ići u zatvor, ali će moći odgovarati u građanskopravnim postupcima, izjavila je danas ministrica pravosuđa Vesna Škare Ožbolt na izvanrednoj konferenciji za novinare na kojoj je izvijestila da bivši glavni urednik Novog brodskog lista Miroslav Jurić neće ići u zatvor zbog klevete jer mu je plaćena novčana kazna.

Ministrica nije željela odgovoriti tko je za Jurića platio 12.600 kuna kazne zbog klevete u kaznenom postupku koji su protiv njega pokrenula dvojica pravosudnih dužnosnika iz Slavonskog Broda jer je kao glavni urednik Novog brodskog lista prenio članak iz tjednika Imperijal o njihovoj navodnoj korumpiranosti.

Bez odgovara je ostao i upit je li upravo ona platila kaznu, budući da je za današnji broj "Vjesnika" ministrica izjavila kako razmišlja o tome da iz osobnih sredstava plati kaznu umjesto Jurića jer ju je sram što živi u zemlji u kojoj se zatvaraju novinari. Jurić je, naime, odbio platiti novčanu kaznu i odlučio "odraditi" 70-dnevnim zatvorom. Kaznu je trebao početi služiti danas, no na ulazu u požešku kaznionicu mu je rečeno da ne može ući jer mu je kazna plaćena.

Ministrica smatra da je "slučaj Jurić" rezultat dosadašnjih nedemokratskih pravila koja su, kako tvrdi, promijenjena posljednjim izmjenama i dopunama Kaznenog zakona.

Ustvrdila je da novinari više neće u zatvor zbog klevete, odnosno više neće za to djelo odgovarati kazneno, već samo u građansko-pravnim postupcima. Naglasila je da to jamči ukidanje tzv. kaskadne odgovornosti, odnosno odgovornost koja se u konkretnom slučaju s novinara prenosi na urednike, te izmjena po kojoj novinari u budućim sudskim sporovima više neće morati dokazivati svoju nevinost, već će tužitelji morati dokazati njihovu krivnju.

Ministrica tvrdi da je riječ o dekriminalizaciji novinarske klevete te da se time hrvatski zakon približava europskim standardima.

(Izvor fotografije: Večernji list)

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara