Novinari slovenskog radija osudili Janšin istup

AKTIV novinara slovenskog radija u sklopu Slovenskoga novinarskog društva (DNS) osudio je čelnika parlamentarne oporbe Janeza Janšu zbog njegove izjave da je direktor Radija Slovenija u jednom češkom listu objavio "nedomoljubni tekst".

Janša je prilikom nedavne parlamentarne rasprave o "izbrisanim neslovencima" urednika na slovenskom radiju Mihu Lamprehta posredno optužio zbog nedomoljublja i rekao da su ga upozorili kako programski direktor nacionalne radijske kuće u inozemstvu objavljuje članke koji Slovence optužuju zbog ksenofobije.

Takvi politički nastupi, ustvrdio je u izjavi aktiv novinara zaposlenih na slovenskom radiju, predstavlja podmetanje i klevetanje, te miješanje u novinarsku autonomiju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Nitko novinarima, dodaju u aktivu, od političara ne smije propisivati kako će pisati, a vremena u kojima su novinari morali biti lojalni dio domaće političke scene su prošla, ocijenili su novinari slovenskog radija.

Uz to, dodaju, Janšina tvrdnja zapravo je bila neprovjerena optužba jer članak o ksenofobiji u Sloveniji nije napisao slovenski nego češki novinar vrlo sličnog imena i prezimena kao programski urednik radija Miha Lampreht. Članak je naime napisao dopisnik češkog lista "Hospodarsky noviny" iz Ljubljane koji se zove, vjerovali ili ne, Michal Lamprecht, a i sam je potvrdio da je Janša napravio zabunu identificirajući ga sa "slovenskim" Lamprehtom.

(Hina) xfl ysb

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara