Novinarka: POA me pokušala ucijeniti i potkupiti

Novinarka: POA me pokušala ucijeniti i potkupiti

SLOBODNA novinarka Helena Puljiz obratila se Vijeću za nadzor tajnih službi, zahtijevajući preispitivanje zakonitosti rada Protuobavještajne agencije (POA) koja ju je, kako tvrdi, prošlog mjeseca gotovo pet sati ispitivala o jednom bivšem suradniku predsjednika Republike i njenom novinarskom radu.

Vjerodostojnost pisma upućenog Vijeću 15. listopada, kojeg Hina posjeduje, potvrdio je danas i predsjednik Hrvatskog novinarskog društva Dragutin Lučić.

"Sa slučajem me upoznala Helena Puljiz i zamolila da s ničim ne izlazim u javnost i stoga ništa ne želim komentirati prije nego što se o njemu očituje Vijeće", kazao je Lučić.

Kazao je da je novinarka, nakon pismenog obraćanja, i usmeno pred Vijećem opisala tijek ispitivanja u sjedištu POA-e u Zagrebu te da bi Vijeće moglo pokrenuti i internu istragu u toj službi.

Lučić je načelno ocijenio da treba osuditi svako uplitanje tajnih službi u rad novinara te da je to nedopustivo u pravnoj državi.

Podsjećamo, u ožujku su premijer Ivo Sanader i predsjednik Stjepan Mesić zajednički imenovali Joška Podbevšeka (naslovna fotografija) novim ravnateljem POA-a.

U pismu upućenom predsjedniku Vijeća Vlatku Cvrtili novinarka tvrdi da ju je agent POA-e telefonom nazvao 5. listopada i, predstavljajući se kao djelatnik Odjela za organizirani kriminal MUP-a, zatražio da se sastanu u jednom lokalu. Agent je na razgovor došao s kolegom, a obojica su pokazali iskaznice POA-e i rekli da žele razgovarati o bivšem suradniku predsjednika Mesića, Željku Bagiću, njenom novinarskom radu u Jutarnjem listu i novinarskom praćenju politike predsjednika Republike. Potom su zatražili da razgovor nastave o sjedištu POA-e u Gruškoj ulici, gdje je, kako novinarka tvrdi u pismu, uslijedio gotovo petosatni razgovor.

Puljiz navodi da je tijekom ispitivanja izložena pokušaju ucjene, potkupljivanja, ispitivanju o najintimnijim pojedinostima iz privatnog života te da joj je ponuđena suradnja s tom tajnom službom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osim preispitivanja zakonitosti rada POA-e, Helena Puljiz traži da ju Vijeće obavijesti i jesu li protiv nje poduzimane mjere tajnog prikupljanja podataka te vodi li se službena evidencija o njenim osobnim podacima.

Predsjednik Vijeća Cvrtila i novinarka Puljiz danas nisu bili dostupni za izjavu.

Priču o ispitivanju Helene Puljiz u današnjem je broju objavio i tjednik Nacional, koji navodi da je novinarka ispitivana o podacima koji bi predsjednika Mesića mogli kompromitirati o predstojećoj predizbornoj kampanji.

Glasnogovornik Vlade Ratko Maček danas je za Hrvatski radio ustvrdio da napisi u Nacionalu nisu istiniti.

"To je apsolutno netočna informacija koju držimo krajnjom špekulacijom i medijskom insinuacijom. Ukoliko je takvog iskaza bilo sasvim sigurno nije bio vezan uz ovu problematiku. O cijelom slučaju obaviješteni su i Ured predsjednika Republike i predsjednik Vijeća za civilni nadzor tajnih službi", izjavio je Maček.

Na pitanje tvrdi li da POA nije ispitivala novinarku, Maček je ustvrdio da "to nije rekao", pojašnjavajući da POA niti u jednom trenutku s Helenom Puljiz nije razgovarala o nikakvim stvarima ili detaljima vezanim uz predsjednika Mesića.

Kao novinarka Jutarnjeg lista Helena Puljiz je jedno vrijeme za taj dnevnik pratila događanja iz Ureda predsjednika. Nacional navodi da su u Uredu predsjednika Mesića često bili nezadovoljni njenim tekstovima, zbog čega je predsjednik neslužbeno zabranio svojim suradnicima da joj daju informacije.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara