Novinarku koja je dvaput glasala policija neće kazneno prijaviti

Novinarku koja je dvaput glasala policija neće kazneno prijaviti

NOVINARKU Jutarnjeg lista Antoniju Knežević, koja je na predsjedničkim izborima dva puta glasala, policija neće kazneno prijaviti zbog zlouporabe izbornog prava, već će odluku o mogućem pokretanju kaznenog postupka prepustiti Tužiteljstvu.

Antonija Knežević i Krešimir Raguž, koji su radili reportažu, dali su izjavu o glasanju u Karlovcu i Mostaru. Kako su inspektoru Odjela za ratni zločin i terorizam predali članak u kojem je objašnjeno sve što se odnosi na dvostruko glasanje, te razlozi zbog kojih su to učinili, razgovor je trajao vrlo kratko.

Glasnogovornik MUP-a Zlatko Mehun potvrdio je za Hinu da su karlovački policajci jučer kratko razgovarali s novinarkom Antonijom Knežević koja je kao osoba s dvojnim, hrvatskim i bosansko-hercegovačkim državljanstvom na predsjedničkim izborima namjerno glasovala u Karlovcu i Mostaru kako bi dokazala mogućnost zlouporabe izbornog prava.

Glasnogovornik karlovačke policije Tomislav Kotić kazao je da je odluka o daljnjem postupanju na karlovačkom Općinskom državnom odvjetništvu kojemu su uputili podatke prikupljene u razgovoru s novinarima.

Zamjenik glavnog državnog odvjetnika Dragan Novosel kazao je kako protiv novinarke do sada nije podnesena nikakva kaznena prijava te da će tužiteljstvo o daljnjim koracima odlučiti nakon što prouči policijsko izviješće.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Novinarka tvrdi da nije imala namjeru nikoga oštetiti nego samo ukazati na mogućnost manipuliranja glasovima, no, iako nije bilo zle namjere, upitan je način na koji je to pokazala jer je ipak riječ o kršenju zakona", kazao je Novosel.

Glasnogovornik MUP-a kazao je, pak, kako policija od tužiteljstva očekuje nalog za postupanje. Po njegovim riječima, tužiteljstvo je tek u srijedu od Državnog izbornog povjerenstva dobilo sav izborni materijal. "Riječ je o opsežnoj dokumentaciji i vjerujem da će trebati vremena za njezino proučavanje", kazao je Mehun.

Po Kaznenom zakonu, za zlouporabu izbornog prava, odnosno birača koji dva puta glasuje ili birača koji glasuje umjesto nekoga drugoga predviđena je novčana ili kazna zatvora do jedne godine. Izbornom prijevarom se, pak, smatra dodavanje, oduzimanje, brisanje glasova ili na drugi način krivotvorenje ishoda izbora ili glasovanja i za to je kazneno djelo zapriječena zatvorska kazna od tri mjeseca do tri godine. 

Jutarnji list piše kako je policija reagirala u slučaju njihove novinarke, ali da nema reakcije na kaznenu prijavu koju su aktivisti GONG-a zbog glasanja mrtvih podnijeli Državnom odvjetništvu još 13. siječnja. U policiji su se opravdali da ništa nisu poduzeli jer Državno odvjetništvo ništa nije zatražilo.

Suzana Jašić, predsjednica GONG-a, podsjetila je da je GONG Državnom odvjetništvu podnio kaznenu prijavu protiv nepoznatih počinitelja za djela zloporabe izbornog prava i izborne prijevare.

U prijavi su navedeni brojevi biračkih mjesta, datum rođenja i imena osoba za koje je zaokruženo da su glasale, a za koje je provjerom utvrđeno da su mrtve.

Novosel je rekao da će tužiteljstvo uskoro ispitati i taj slučaj, no da za sada ne može ništa više reći.

Ministar unutarnjih poslova Marijan Mlinarić prije nekoliko dana poručio je da policija ne može vršiti istrage po BiH, već da mogu samo zamoliti da se po tom pitanju nešto učini u BiH.

Profesor kaznenog prava dr. Davor Krapac upozorava da je ta ministrova teza potpuno netočna, jer bi to značilo da postoje državljani Republike Hrvatske koji imaju prava, a nemaju nikakvu odgovornost. Naime, postoji odredba prema kojem se naše kazneno zakonodavstvo primjenjuje i prema našim državljanima koji su djelo počinili u inozemstvu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara