Novo sredstvo uništava virus hepatitisa B već u ranoj fazi

VIRUS hepatitsa B slovi kao glavni uzročnik infektivnih upala jetre, a njemački znanstvenici ispituju novo sredstvo za liječenje koje bi trebalo djelovati već u ranoj fazi.

Kod 10 do 15 posto zaraženih virusom hepatitisa B(HBV), bolest ne ostaje samo na upali jetre, nego prelazi u kroničan oblik koji može dovesti do ciroze ili raka jetre. Dosad se u liječenju koristio alfa-interferon koji, prema tvrdnjama znanstvenika, izaziva niz nuspojava i procesa koji koče replikaciju nasljedne tvari virusa.

Osim toga, uočena je sve češća rezistentnost virusa na tu tvar, istaknuli su znanstvenici njemačkog Centra za istraživanje karcinoma u Heidelbergu u stručnom časopisu Science.

Novo sredstvo, nazvano HAP, ima i nove točke napada. Ono sprječava nastajanje ovojnice bjelančevine, koja obavija nasljednu tvar virusa. Time, za razliku od uobičajenih lijekova, prekida umnožavanje virusa već u ranom stadiju.

U pokusima na miševima dokazano je da HAP može učinkovito zaustaviti širenje virusa hepatitisa.

Novo sredstvo koje je tek u ranoj fazi ispitivanja moralo bi u budućnosti služiti i za kombinaciju s uobičajenim lijekovima.

U svijetu hepatitis B predstavlja velik medicinski problem. Virus se prenosi spolnim kontaktom i kontaktom sa zaraženom krvlju. Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije dvije milijarde ljudi su nositelji HBV-a, a oko 400 milijuna imaju kroničnu HBV infekciju.

Godišnje zbog posljedica infekcije hepatitisom B u svijetu umire milijun ljudi. Samo u Njemačkoj, tri posto svih koji imaju neko oboljenje jetre, imaju HBV-infekciju. U zemljama u razvoju, jugoistočnoj Aziji i Africi, na karcinom jetre otpada polovica svih zloćudnih tumora.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara