Novogodišnja čestitka predsjednika Mesića

Novogodišnja čestitka predsjednika Mesića
PREDSJEDNIK Republike Stjepan Mesić uputio je danas novogodišnju čestitku svim građanima Republike Hrvatske zaželjevši im mir, sigurnost, bolji život i jasnu perspektivu budućnosti u novoj godini.

Čestitku predsjednika Mesića prenosimo u cijelosti.

´Na kraju smo opet jedne godine i na pragu nove. Ovu koja odlazi možemo ispratiti s pomiješanim osjećajima. Bilo je dosta uspjeha, neki su veliki projekti i zahvati započeti i uspješno se izvode, ali u nekim ključnim stvarima nismo ostvarili pomake kakve smo željeli i očekivali.

U prvom redu u gospodarstvu stanje je još uvijek takvo da s njime jednostavno ne možemo biti zadovoljni. Broj nezaposlenih tek se neznatno smanjio, iako se trend smanjivanja nezaposlenosti, ako se doista pokaže da je o tome riječ, može samo pozdraviti.

Dotok stranog kapitala u obliku izravnog investiranja ni u protekloj godini nije bio takav da bi pomogao definitivnom pokretanju našeg još uvijek posustalog gospodarstva. Na tom području pred nama su u godini 2003. veliki zadaci s kojima se moramo uhvatiti u koštac.

Započeli smo nezaobilazan, ali vrlo osjetljiv i odgovoran posao preustroja naših oružanih snaga. Radimo na tome da reformiramo i depolitiziramo naš pravosudni sustav. To je osnovni preduvjet za puno funkcioniranje pravne države u kojoj će se svaki građanin osjećati sigurnim i zaštićenim.

Na međunarodnoj sceni uspješno smo nastavili politiku otvaranja i uspostavljanja suradnje sa svima koji su na osnovi ravnopravnosti i uzajamnog zadovoljavanja interesa, na takvu suradnju spremni. To se odnosi, kako na naše neposredne susjede, tako i na zemlje u udaljenim dijelovima svijeta.

Naša suradnja s Haaškim sudom koja je nužna da bi se individualizirala krivnja za počinjene ratne zločine i na koju smo se ustavnim zakonom obvezali, nije u svim aspektima bila takva kakva je trebala biti i kakvu je svijet očekivao. Zbog vlastite vjerodostojnosti i zbog očuvanja ugleda što smo ga u svijetu stekli, ponavljanje situacije kakvu smo imali, ne smijemo dozvoliti.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

U približavanju euroatlantskim integracijama dalje napredujemo. Vrata su nam otvorena, to su nam poručili sa summita i Atlantskog pakta i Europske unije. U prvom redu o našem ponašanju ovisi kojom ćemo brzinom savladati put koji je pred nama. U tom pogledu u novu godinu ulazimo s velikim očekivanjima. Želim, međutim, upozoriti da se bez izvršavanja onoga na što smo se obvezali, ne možemo nadati uspjehu kojemu težimo.

Ja znam da Hrvatska napreduje, ali znam i to da golema većina naših građana to još ne osjeća.

Učinimo sve kako bi napredak koji u godini što je pred nama mora biti veći, doveo do pozitivnih promjena u svakodnevnom životu što većeg broja građana.

Kada su u pitanju ključni interesi Hrvatske, zaboravimo stranačke i druge razlike i ponašajmo se odgovorno, imajući na umu da politika zadovoljavanja uskih interesa može biti uspješna samo na kratku stazu, a da dugoročno mora imati pogubne posljedice, i to za cijelu zajednicu.

Nemojmo učiniti ništa što bi dovelo u pitanje naš dobar položaj na međunarodnoj sceni.

Potvrdimo svime što radimo da iza naših riječi slijede djela koja ih potvrđuju, da poštujemo preuzete obveze i da je naše opredjeljenje za demokraciju čvrsto i neopozivo.

S tim mislima zaključujem ovu poruku želeći vam mir, sigurnost, bolji život i jasnu perspektivu budućnosti u novoj godini!

Svim građanima Republike Hrvatske želim sretnu i uspješnu 2003. godinu!´ - stoji na kraju novogodišnje čestitke predsjednika Republike Hrvatske Stjepana Mesića.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara