Nujorški muzej moderne umjetnosti u Brlinu na ljeto 2004.

Poznati Muzej moderne umjetnosti u New Yorku (MoMA Museum of Modern Art), koji je trenutno zatvoren radi obnove, odlučio je predstaviti oko 200 remekdjela iz svoje kolekcije u berlinskoj Nationalgalerie na ljeto 2004., prije ponovnog otvaranja predviđenog u studenome 2004., priopćeno je u utorak iz berlinskog muzeja. L

Nationalgalerie nametnula se ispred niza uglednih kandidata poput Tate Gallery iz Londona ili Centra Georges Pompidou iz Pariza i upravo će u berlinskoj galeriji biti izložena platna Paula Cezannea, Vincenta van Gogha, Pabla Picassa i Salvadora Dalija, među ostalima.

Osim dobrih poslovnih kontakata između ravnatelja MoMA-e Glenna Lowryja i njegova berlinskog kolege Klausa-Petera Schustera, važnu je ulogu u odabiru imala i sama arhitektura Nationalgalerie, iza koje stoji majstor Bauhausa Mies van der Rohe, navodi se u priopćenju berlinskog muzeja.

"Bit će to izložba stoljeća", obećao je Schuster, dok je Lowry najavio niz velikih iznenađenja tijekom izložbe.

Za MoMA-u se radi o "povratku korijenima" jer je, kako navodi Lowry, osnivač muzeja Njujorčanin Alfred H. Barr bio fasciniran pokretom Bauhaus.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Dio berlinske izložbe bit će posvećen američkim umjetnicima, od Edwarda Hoppera do Jacksona Pollocka, dok će drugi dio predstaviti glavne umjetničke pravce 20. stoljeća.

Među remek-djelima bit će izložen i Matisseov "Ples" (1909.).

MoMA, koja 2004. obilježava svoju 75. obljetnicu, ima u posjedu gotovo 3200 umjetničkih djela od kojih najstarija datiraju s kraja 19. stoljeća.

Za vrijeme obnove muzeja, posjetitelji mogu vidjeti dijelove stalnog postava u njujorškoj četvrti Queens.

(Hina) dš bnš

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara