NUKLEARKA NA SIDRIŠTU

Zamisao o plovećoj nuklearnoj elektrani, na koju je nadošla ruska tvrtka Rosenergoatom, za "nuklearni lobi" predstavlja genijalnu ideju, dok, nepovjerljivi "zeleni", upozoravaju da je tzv. "nuklearni brod", potencijalno, plutajuća nuklearna bomba.

Naime, ruski stručnjaci namjeravaju u Čaunskom zaljevu na Dalekom istoku, staviti u pogon prvu plutajuću nuklearnu elektranu na svijetu. Prema vanjskom izgledu reaktorski brod sličan je ruskim ledolomcima na nuklearni pogon, koji zimi održavaju prohodnima morske putove u Sjevernom ledenom moru. I njegova dva reaktora slična su reaktorima ledolomaca i nuklearnih podmornica. Pristaše ploveće nuklearke kažu da se postrojenje gradi u tvornici i potom otprema na mjesto na mjesto primjene, što im se čini vrlo praktičnim rješenjem. I cijena nije zanemariva - takvo postrojenje stoji upola manje od onog zemaljskog.

Sumnjičavci podsjećaju da su američki stručnjaci još 1969. godine upozorili na opasnosti takvog projekta, stoji u napisu, koji je prema podacima stručnog časopisa Fokus za Vjesnik HEP priredio Ž. Medvešek. Podsjećaju i na povijest nuklearnih nezgoda na ruskim ledolomcima i podmornicama dovoljno je spomenuti "slučaj Kursk". Upozoravaju i na surove klimatske (ne)prilike na Dalekom istoku, odnosno, Sjevernom ledenom moru. No rusko nuklearno gospodarstvo, izgleda, namjerava ostvariti projekt bez obzira na rizike. Da li zato, kako se šuška, da bi nakon ispitivanja prve eksperimentalne ploveće nuklearke, slijedeće moglo prodavati po svijetu? Navodno su Indonezija i Filipini zainteresirani za "elektranu za jednokratnu upotrebu", koju će im Rusi isporučiti na kućni prag, a kad se "potroši" vratiti kući sa cjelokupnim nuklearnim otpadom.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Je li plutajuća nuklearka spas za promrzli Sibir, kako tvrde jedni, ili tempirana atomska bomba, kako tvrde drugi? Ti drugi spominju i Černobil...

(Hina)

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara