NYT: Libijska zavjera za ubojstvo saudijskog vladara

DOK je libijski čelnik Muammar el Gadafi prošle godine odbacivao terorizam i pregovarao o ukidanju sankcija, njegova obavještajna služba je naredila tajnu operaciju za ubojstvo vladara Saudijske Arabije i destabiliziranje kraljevine, piše u četvrtak The New York Times.

Dvojica sudionika zavjere Abdurahman Alamoudi, američki muslimanski čelnik sada u zatvoru u Alexandriji kraj Washingtona i pukovnik Mohamed Ismael, libijski obavještajni časnik sada u saudijskom zatvoru, dali su zasebne i podrobne iskaze američkim i saudijskim službenicima o zavjeri za ubojstvo princa Abdullaha koje je odobrio pukovnik Gadafi, piše list pozivajući se na američke dužnosnike.

NYT piše da su ove optužbe jedan od razloga zašto SAD još nije skinuo Libiju s popisa zemalja koje podupiru terorizam.

Alamoudi, osnivač Američkog muslimanskog vijeća, rekao je tužiteljima da se dva puta sastao s Gadafijem u lipnju i kolovozu 2003. kako bi razgovarali o pojedinostima plana za ubojstvo, kaže NYT pozivajući se na izjave ljudi koji imaju službeni pristup njegovim iskazima.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kao revolucionar koji je zbacio monarhiju u Libiji, Gadafi je dugo gledao na saudijsku kraljevsku obitelj s dozom prezira. Gadafi i princ Abdullah su se sukobili na arapskom summitu neposredno pred rat u Iraku i na susretu otvoreno razmijenili uvrede optužujući jedan drugog da su se prodali kolonijalnim silama.

Ako istraga potvrdi terorističku zavjeru, to bi moglo potaknuti ponovno uvođenje sankcija Libiji koje je Vijeće sigurnosti UN-a ukinulo prošlog rujna nakon što je libijska vlada odbacila terorizam i prihvatila odgovornost za postavljanje bombe u zrakoplov PanAm 1988. i prihvatila platiti odštetu obiteljima poginulih.

Prvi je saudijskim, američkim i britanskim vlastima koje surađuju u istrazi informaciju o zavjeri dao pukovnik Ismael kojega je egipatska policija uhitila nakon što je pobjegao iz Saudijske Arabije prošlog studenog ne uspjevši predati milijun dolara četvorici saudijskih militanata koji su pripremali napad na kolonu vozila princa Abdullaha ručnim bacačima raketa, navodi list.

Ismael je rekao da su ga za zapovjednika zavjere postavili šefovi libijske obavještajne službe koji su izravno podređeni Gadafiju.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara