O novoutemeljenom sindikatu porezne uprave hrvatske

NOVOOSNOVANOM Sindikatu Porezne uprave Hrvatske (SPUH) kao strukovnom sindikatu u prvom će redu zadaća biti povećanje prava zaposlenika Porezne uprave i uključenje u pregovore za sklapanje granskog Kolektivnog ugovora koji bi se primjenjivao samo na te djelatnike, doznaje se od predsjednice tog sindikata Tamare Smokvine.

Kako je Smokovina rekla za Hinu u prvom predstavljanju javnosti SPUH-a, taj je sindikat osnovan koncem prošle godine u Rijeci, sjedište mu je u Zagrebu, a član je Udruge radničkih sindikata Hrvatske. Dosad su zaposlenici Porezne uprave bili učlanjeni u Sindikat državnih i lokalnih namještenika i službenika, koji nije dovoljno prepoznavao razliku između pojedinih grana. Cilj je sindikata, kazala je u prvom predstavljanju javnosti, do kraja ove godine osnovati podružnice u svim županijama i središnji ured u Zagrebu te omasoviti članstvo među oko 3800 zaposlenika Porezne uprave.

Kako je kazala, od donošenja novog Zakona o državnim službenicima i namještenicima, njihova su prava znatno umanjena, što se u prvom redu odnosi na, kako je rekla, drastično smanjenje plaća između 25 i 30 posto i ukidanje mogućnosti napredovanja u službi uz istodobno povećanje obujma posla.

Među zaposlenima u Poreznoj upravi, koji obavljaju potpuno istu vrstu posla, postoje velike razlike u koeficijentima za izračun plaća, zbog čega su produbljene razlike među zaposlenicima, te se javlja nezadovoljstvo i ogorčenost, navela je.

Kolektivnim ugovorom za zaposlenike Porezne uprave regulirale bi se specifičnosti struke kako bi se omogućilo utvrđivanje različitosti prema službenicima i namještenicima u drugim državnim službama, navela je Smokvina.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara