O Tadijanoviću doprinosu modernoj kajkavskoj lirici

O ANTOLOGIČARSKOM i uredničkom doprinosu Dragutina Tadijanovića modernoj kajkavskoj lirici danas je bilo riječi na tribini u prostorijama Kajkavskog spravišča, društva za širenje i unaprjeđivanje znanosti i umjetnosti.

Uz moderatora tribine Jožu Skoka, na tribini je govorio bard hrvatske pjesničke riječi Dragutin Tadijanović (1905.), koji se prisjetio kako se upravo ove godine obilježava 70. obljetnica od objavljivanja "Hrvatske moderne lirike".

To je prva značajna hrvatska antologija koju je zajedno s Tadijanovićem uredio Olinko Delorko.

Skok je podsjetio kako je u tu antologiju, po prvi put, uz liriku na hrvatskom standardu ravnopravno uvrštena i kajkavska i čakavska lirika.

Tadijanović je izjavio da je on osobno odabrao "regionalnu liriku".
Tekst se nastavlja ispod oglasa

U antologiju je uvršteno 48 pjesnika, umjesto prethodno planiranih 50. Naime, kako je rekao Tadijanović, Krleža mu je pismeno zabranio objavljivanje svojih pjesama.

U pismu, u kojem me oslovio s "gospodine", učinio je to malim slovom, prisjetio se Tadijanović.

Andrić se, po njegovim riječima, diplomatski opravdao da ne želi biti uvršten u jednu regionalnu knjigu, jer je Jugoslaven.

Od kajkavskih predstavnika, u antologiju su uvršteni Matoš, Galović, Domjanić, Prpić i Pavić, dok su u čakavsku liriku uvršteni Ujević, Nazor, Ljubić, Gervais i Balota.

Na današnjoj se tribini Dragutin Tadijanović prisjetio i uređivanja prve samostalne zbirke Frana Galovića "Z mojih bregov" 1948., te pjesničkog rada Ivana Gorana Kovačića.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara