Obama gostovao kod Jaya Lenoa: Amerikanci bi trebali biti ponosni zbog intervencije u Iraku

Obama gostovao kod Jaya Lenoa: Amerikanci bi trebali biti ponosni zbog intervencije u Iraku

Screenshot: YouTube

"GADAFI je 40 godina terorizirao zemlju i podržavao terorizam. Imao je priliku za miran prijelaz na demokraciju, dali smo mu je u vrijeme Arapskog proljeća, ali je nije prihvatio", kazao je sinoć Barack Obama gostujući kod Jaya Lenoa.

Dodao je da nikome ne bi poželio kraj kakav je doživio Gadafi, ali i da je riječ o poruci za sve diktatore svijeta "da ljudi žele biti slobodni".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Obama je u popularnom late night showu govorio i o odluci da SAD koncem godine povuče vojsku iz Iraka. Iako je u iračkoj intervenciji poginulo više od 4000 američkih vojnika, deseci tisuća su ranjeni, a zemlja je na rat potrošila oko bilijun dolara, predsjednik je naciji poručio da bi "trebali biti ponosni što su Iračanima dali priliku da odluče o svojoj sudbini".

Leno ga je direktno pitao što se to dobroga izrodilo iz američkog boravka u Iraku. "Dobra stvar je što je Sadam mrtav. Iračani sad imaju priliku graditi svoju demokraciju. Na dijalogu, ne na sukobu", poručio je Obama.

Publika ga je ispratila ovacijama, a korisnici YouTubea koji su razgovor s Lenom prebacili na internet, odmah su nabacili cinični komentar da je Obama zvučao kao pravi - republikanac.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara