Obama je shvatio: Reizbor za predsjednika ovisi mu o spasu eura

Screenshot: YouTube

HOĆE LI Barack Obama još jednom biti izabran za američkog predsjednika, uvelike ovisi o raspletu krize u eurozoni, piše portal New York Timesa.

Oživljavanje američkog gospodarstva i rast zaposlenosti povećali bi izglede da ekonomija ne bude najveći problem u predizbornoj kampanji, od čega su najviše strahovali Obamini savjetnici- osim ako u Europi stvari ne krenu nizbrdo.

Propadne li euro, SAD-u prijeti nova recesija, a Obami gubitak izbora

Iz Obaminog stožera, naime, shvaćaju da će im biti vrlo teško pripremiti strategiju za potencijalno veliki udar, propast europske valute, koji bi negativno utjecao na zaposlenost u SAD-u i mogao bi donijeti novu recesiju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Obama i njegova administracija, osim lobiranja, imaju vrlo slabu kontrolu nad situacijom. Merkel i Sarkozy mogli bi mnogo više reći o tome tko će biti sljedeći američki predsjednik nego što bi itko ikad pomislio", piše New York Times.

Vruća linija s europskim liderima

Važnost raspleta krize eurozone na SAD najjasnije ilustriraju kontakti američke političke elite s Europom: potpredsjednik Joseph Biden u ponedjeljak je razgovarao s grčkim premijerom Lucasom Papademasom, ministar financija Timothy Geithner je u utorak i srijedu putovao po Starom kontinentu i tražio od lidera brže rješavaju europsku dužničku krizu, dok se Obama sve češće telefonski dogovara s Merkel i Sarkozyjem.

Europski lideri, piše NYT, dosad su uglavnom odolijevali američkim intervencijama da krenu s agresivnijim mjerama, poput onih kojima su Amerikanci reagirali na krizu s kraja 2008.

"Frustrirani Obamini dužnosnici traže od europskih vođa da unesu što je moguće više novca za pomoć zemljama poput Grčke, Italije, Portugala i Španjolske", piše ugledni njujorški dnevnik.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara